Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon incidenta

Kosovo: Srbi i dalje ispred barikade, stanje mirno ali napeto

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na Kosovu je tijekom noći s utorka na srijedu i u srijedu ujutro stanje mirno, nakon što se dan ranije na sjeveru Kosova, nastanjenom većinski Srbima, dogodio ozbiljan incident između lokalnih Srba i pripadnika međunarodnih snaga na Kosovu, u kojemu je ranjeno više osoba, pripadnika KFOR-a i srpskih prosvjednika.

Predstavnici KFOR-a i europske misije za provedbu prava na Kosovu (EULEX) za sukob su okrivili srpske ekstremiste, a nasilje i napade na KFOR u priopćenju je osudila i kosovska vlada.

Na graničnom prijelazu Jarinje Srbi su dežurali tijekom noći, a vojnici njemačkog i američkog KFOR-a pod punom ratnom opremom stajali su duž ceste. Lokalni Srbi su i dalje okupljeni ispred glavne barikade na magistralnoj cesti koja od Jarinja vodi ka Raškoj u Srbiji.

Nekoliko stotina Srba vratilo se odmah nakon sukoba s KFOR-om na prijelaz Jarinje, a neki od njih i u srijedu ujutro bili su svega 50-ak metara udaljeni od bodljikave žice koji je postavio KFOR. U međuvremenu, KFOR je svoju bazu proširio i na prostor iznad prijelaza Jarinje, a u utorak kasno popodne s četiri helikoptera pristiglo je i pojačanje KFOR-a.

Stanje je za sada mirno ali izuzetno napeto

Glasnogovornici KFOR-a i EULEX-a, Ralph Adametz i Nicholas Hawton, naveli su, na izvanrednoj tiskovnoj konferenciji povodom incidenta, kako je sukob izazvala skupina Srba pokušavajući ukloniti prepreke koje su postavili vojnici KFOR-a. Na podsjećanje da je liječnik u Kosovskoj Mitrovici izjavio kako je KFOR koristio bojevu municiju, Adametz nije komentirao o kakvoj se vrsti oružja radi, precizirajući kako se ne radi o smrtonosnom oružju. Dodao je kako će mirovne snage reagirati ako su ugrožene ili ugroženi životi bilo kojeg vojnika ili građanina Kosova.

Glasnogovornik EULEX-a ukazao je na nužnost uklanjanja barikada radi normalnog života na Kosovu, a obojica glasnogovornika istaknuli su kako je započeta istraga vezana uz osobe koje su poticale nasilje te naglasili kako je nasilje neprihvatljivo.

Kosovska vlada u svojoj je reakciji na jučerašnje događaje snažno osudila nasilje nad mirovnim snagama KFOR-a koje su, kako ističe, izvršile 'kriminalne strukture u blizini graničnog prelaza u Jarinju'.

'Vlada izražava svoju riješenost za potpunu uspostavu reda i zakona i u tom dijelu teritorija Republike Kosova, za deblokiranje puteva, slobodu kretanja u potpunom skladu s Ustavom Republike Kosova', stoji u priopćenju vlade. Dodaje se kako će vlada ostati posvećena jačanju reda i zakona na cijelom teritoriju Kosova, u punoj koordinaciji s KFOR-om, EULEX-om i drugim međunarodnim mehanizmima te da poziva srpske građane sjevernog djela zemlje da ne podupiru nasilne ljude i ne budu talac kriminalnih struktura, nego da imaju povjerenja u legitimne institucije Kosova.

U sukobu između lokalnih Srba i pripadnika KFOR-a u utorak poslijepodne na sjeveru Kosova, kod graničnog prijelaza Jarinje prema Srbiji, ozlijeđeno je više osoba među kojima i pripadnici KFOR-a. Kako su javili beogradski mediji, šestero ozlijeđenih Srba zbrinuto je u Kosovskoj Mitrovici, a ravnatelj bolnice u tome gradu Milan Jakovljević izjavio je kako šest osoba ima prostrijelne i nastrijelne rane koje su im nanesene bojevim streljivom.

Predstavnik KFOR-a Kai Gudenoge kazao je kako su njemačke vojnike u sastavu međunarodnih snaga Srbi gađali kamenjem te da su, nakon što je jedan vojnik pogođen, vojnici morali ispaliti gumene metke u samoobrani. Pozivajući se na Gudenogea, prištinski mediji na albanskom jeziku izvijestili su kako je u sukobima ozlijeđena četiri pripadnika KFOR-a, od kojih jedan teže. (Hina)

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Mirna noć i jutro Kosovo: Srbi odbijaju uklanjanje barikada Slika nije dostupna Danas se očekuje rješenje krize Kosovo: KFOR bez problema prošao barikade

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene