Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Neradni dan

Kosovo slavi treću godišnjicu neovisnosti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uz čestitke i tople poruke ohrabrenja iz Washingtona Kosovo obilježava 3. godišnjicu neovisnosti skromno zbog tmurne gospodarske slike i političkih teškoća te ozbiljno narušenog međunarodnog ugleda izvješćem o navodnoj trgovini ljudskim organima.

Za Kosovo je 17. veljače neradni dan na koji je u televizijskom obraćanju obnašatelj dužnosti predsjednika Jakup Krasniqi pozvao sunarodnjake da nastave ulagati napore u izgradnji održive države. 'Pred nama su teške zadaće jačanja identiteta i međunarodnog kredibiliteta', rekao je i ocijenio da je u tri protekle godine 'Kosovo uspostavilo demokratski sustav i državne ustanove (...) te solidan gospodarski i društevni razvoj'.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna "Svjetski sukob preko naših leđa'' Srbi bijesni na Putina, tvrde da im je okrenuo leđa: "Zar ovako, braćo Rusi?" Slika nije dostupna ''NOVA AMERIČKA POLITIKA'' Biden potiče Srbiju na priznanje Kosova, Vučić odgovorio: ''Već sam im jedanput u lice rekao što mislim o tome...''

Osim golemih političkih i gospodarskih zapreka s kojima se Kosovo suočava, njegov je ugled ozbiljno narušen izvješćem Vijeća Europe o navodnoj trgovini ljudskim organima krajem 90-ih u koju su bili upleteni viši zapovjednici Oslobodilačke vojske Kosova i bivši premijer Hashim Thaci, koji to odlučno odbacuje.

>> Veliki dan za Kosovo: Prvi parlamentarni izbori od neovisnosti

Kosovski narod, više nego itko drugi, mora znati i traži istragu, jer nemamo što kriti', rekla je privremena ministrica vanjskih poslova Vlora Citaku. Golem kosovski problem jest slabost njegova gospodarstva. Kosovo je jedna od najsiromašnijih eruopskih regija sa stopom nezaposlenosti od 40 posto, a siromašno je 45 posto od njegovih dva milijuna stanovnika.

Tri godine od jednostranog proglašenja neovisnosti, Kosovo nije država i za Srbiju to nikada neće biti srpski kosovski čelnik Oliver Ivanović Predsjednik Krasniqi pomilovao je 103 zatvorenika koji će u povodu godišnjice neovisnosti biti oslobođeni iz zatvora i proslaviti nacionalni praznik mlade države. Dosad je 75 država priznalo Kosovo, među njima Sjedinjene Države i 22 od 27 članica Europske unije, no Srbija i dalje drži Kosovo sastavnicom svog teritorija.

Tri godine od jednostranog proglašenja neovisnosti, Kosovo nije država i za Srbiju to nikada neće biti, rekao je državni tajnik u ministarstvu za Kosovo u srbijanskoj vladi Oliver Ivanović, jedan od srpskih kosovskih čelnika. (Hina)

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene