Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ovo su simptomi

Eris stigao u Srbiju! Epidemiologinja objasnila kakva je situacija kod nas

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Centar za virusologiju Instituta za javno zdravlje Vojvodine potvrdio je da je novi soj koronavirusa dektektiran u Srbiji. Epidemiologinja Dijana Mayer rekla je da nema mjesta za paniku u Hrvatskoj.

Podvarijanta omikrona EG.5, nazvane Eris, pojavila se u susjednoj Srbiji, potvrdio je to Centar za virusologiju Instituta za javno zdravlje Vojvodine.

"Centar je utvrdio prisutnost ove varijante koronavirusa analizom genoma virusa SARS-CoV-2 metodom sekvencioniranja nove generacije, iz uzorka biološkog materijala dostavljenog 30.08.2023. godine, u okviru rutinskog nadzora nad COVID-om", prenosi Danas.rs.

Pročitajte i ovo Ilustracija širenje virusa U jednoj županiji raste broj zaraženih koronavirusom: Ravnateljica bolnice otkrila kakvi su simptomi

Pročitajte i ovo Policija u Glasgowu 32 kaznena djela Mučni detalji sa suđenja: Na drogiranim seansama silovali djecu, tjerali ih da glume da su psi i jedu pseću hranu

Prema riječima stručnjaka, nema sugestija da Eris uzrokuje teže oblike bolesti, a simptomi se ne razilikuju znatno. 

Prvi slučaj pojavio se u veljači. U ponedjeljak je u Crnoj Gori detektiran podsoj Eris, kao i Forniks. Tada su za DNEVNIK.hr iz epidemiološke službe rekli kako podsojeva u Hrvatskoj još nema, iako je moguće da su prisutni, ali da se oni koji su zaraženi nisu testirali.

Epidemiologinja Dijana Mayer izjavila je u srijedu da je situacija s koronavirusom u Hrvatskoj stabilna, dnevno se evidentira 30-ak novooboljelih ali nema značajnijeg porasta broja hospitaliziranih ni umrlih od te bolesti.

"Dnevno se oko 30-ak novooboljelih potvrdi PCR-om. To nije ništa alarmantno, bitno je da je stanje stabilno i pod kontrolom", izjavila je Hini epidemiologinja iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo vezano uz blagi porast broja oboljelih od korone.

Ističe da su simptomi bolesti blagi, uključuju temperaturu, kašalj i malaksalost, te su vrlo slični gripi. Nema mjesta za paniku i sve je pod kontrolom, zdravstveni sustav nije opterećen, dodala je Mayer.

Nova varijanta koronavirusa za sada još nije detektirana u Hrvatskoj, kaže Mayer uz napomenu da nije bilo puno PCR testiranja s obzirom na epidemiološku situaciju.

Zbog porasta broja zaraženih, u posljednje su vrijeme u dvije dalmatinske bolnice uvedeni neki oblici ograničavanja posjeta oboljelima. Također, u Istarskoj županiji od početka kolovoza primjetan je trend povećanja broja zaraženih koronavirusom, a u pulskoj bolnici u zadnje je vrijeme oko 20 posto testiranih pacijenata bilo je pozitivno.

Prema podacima sa službene stranice hrvatske Vlade za praćenje korone, u Hrvatskoj su aktualno 302 aktivna slučaja zaraze. Najviše aktivnih i novih slučajeva ima Grad Zagreb, a slijede Splitsko-dalmatinska i Osječko-baranjska županija.

Ravnateljica zagrebačke Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić nedavno je izjavila kako se očekuje da će Svjetska zdravstvena organizacija i Europski centar za kontrolu bolesti preporučiti dodatno cijepljenje.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene