Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Boje se vojne intervencije!

Konvoj od 280 ruskih vozila prestašio Ukrajince

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Deseci teških ruskih oklopnih vozila nalaze se u petak na granici s Ukrajinom, dok su ukrajinski graničari prešli na ruski teritorij radi provjere velikog ruskog konvoja humanitarne pomoći.

Kijev sumnja da bi konvoj mogao biti iskorišten za rusku vojnu intervenciju i ustrajao je u tome da ga njegove snage provjere prije nego prijeđe granicu.

Pročitajte i ovo Ruska vojska, ilustracija Stižu nove snage Mnogo Rusa posljednjih dana priključilo se vojsci: "Zbog ovog su željni osvete" Mobilni punkt za regrutaciju u Moskvi Potpisuju ugovore Branko se ukrcao na direktan let: "Sve se odigralo vrlo brzo – u jednom danu postao sam ruski vojnik"

Moskva niječe bilo kakve skrivene motive, te je dopustila graničarima da dođu na ruski teritorij i pregledaju konvoj kamiona na području nasuprot grada Izvarine.

"Tamo je već veliki broj ukrajinskih graničara", rekao je glasnogovornik pogranične službe Andrej Demčenko. Dodao je da je provjera počela u petak ujutro, no ne zna se koliko dugo će potrajati.

Konvoj od 280 vozila zaustavio se u četvrtak na polju blizu ruskog grada Kamenska, oko 20 kilometara od granice s Ukrajinom, nasuprot grada Izvarine pod kontrolom proruskih separatista.

Putin više ne skriva upletenost: Ruski vojni konvoj ušao je u Ukrajinu!

Osim kamiona, Reutersov reporter vidio je desetak oklopnih transportera koji se kreću nedaleko od konvoja. List The Guardian objavio je u petak kako je njegov novinar uočio nekoliko transportera u prelasku granice.

Upitan za komentar tih vijesti, glasnogovornik ukrajinske vojske Oleksij Dmitraškivski je rekao: "Ti prelasci događaju se svakodnevno s ciljem da se isprovocira ukrajinska strana. Protekla noć nije bila iznimka. Prošla su neka oklopna vozila. Provjeravamo njihov broj i koliko je ljudi s njima stiglo".

Kijev i NATO strahuju da će Rusija, koja je na granici nagomilala više od 40.000 vojnika napasti istočnu Ukrajinu. Moskva tvrdi da samo provodi vojne vježbe i da ne planira upad na ukrajinski teritorij. Odbacuje i optužbe da naoružava i financira pobunjenike.

SAD i EU uveli su Rusiji sankcije zbog njezine uloge na istoku Ukrajine i ranijeg pripojenja Krima, što je izazvalo najgoru krizu u odnosima Moskve i Zapada od kraja Hladnog rata. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene