Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Moćni i bogati

Određuju li globalne procese? Skupina Bilderberg sastala se u Kopenhagenu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pozvani su europska povjerenica za pravosuđe Vivane Reding, izvršni direktor Googlea Eric Schmidt, bivši američki državni tajnik Henry Kissinger, glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen, predsjednica MMF-a Christine Legarde i španjolska kraljica Sofija.

Oko 240 financijskih, političkih i poslovnih čelnika okupilo se u petak u Kopenhagenu na prvom danu 60. jubilarnog sastanka kontroverzne skupine Bilderberg.

Pročitajte i ovo Pucnjava u trgovačkom centru - 3 KAOS u Kopenhagenu Nekoliko mrtvih u pucnjavi u trgovačkom centru: "Mislili smo da je riječ o pljački, ali pucao je u ljude, ne u strop ili pod" Slika nije dostupna istraga u tijeku Vandali išarali kip Male Sirene u Kopenhagenu, pogledajte za što optužuju jedan od najomiljenijih likova na svijetu

Nazvana po nizozemskom hotelu u kojemu je osnovana 1954., navodno kako bi ojačala veze Europe i SAD-a, skupina se sastaje barem jednom godišnje i raspravlja o globalnim temama.

Ove je godine prvi put objavljen neslužbeni dnevni red, pa će sudionici razgovarati o krizi u Ukrajini, Kini, oporavku globalnog gospodarstva, privatnosti i razmjeni obavještajnih podataka.

Među pozvanima su europska povjerenica za pravosuđe Vivane Reding, izvršni direktor Googlea Eric Schmidt, bivši američki državni tajnik Henry Kissinger, glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen, predsjednica Međunarodnog monetarnog fonda Christine Legarde i španjolska kraljica Sofija, rekli su organizatori.

Jedna od bogatijih zemalja EU Hrvatima neće ograničavati zapošljavanje

Sa sastanka, koji je počeo kasno u četvrtak i trajat će do nedjelje, neće se objavljivati nikakva priopćenja. Organizatori kažu da je riječ o 'neslužbenim raspravama o ključnim svjetskim temama'.

Predsjednik danskog parlamenta Mogens Lykketoft, bivši sudionik, odbacio je teoriju urote da skupina Bilderburg određuje globalne procese, ali priznaje da su članovi utjecajni ljudi.

'Za demokratskog političara koji želi razumjeti svijet i načine kako utjecati na njega, vrlo je zanimljivo sudjelovati na sastancima', izjavio je danskoj javnoj televiziji DR.

Lykketoft je bio na sastancima skupine 2003., 2005. i 2007. godine. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite PROVJERENO putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene