Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Čudesni rezultati'

NIJE GA BILO 36 GODINA Povijesni događaj u Sjevernoj Koreji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Sjevernoj Koreji počeo je prvi kongres vladajuće Radničke partije u posljednjih 36 godina.

U Sjevernoj Koreji počeo je prvi kongres vladajuće Radničke partije u posljednjih 36 godina na kojem bi Kim Jong-un trebao dodatno učvrstiti kontrolu nad zemljom koja je sve izoliranija zbog nastojanja da se domogne nuklearnog oružja.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin i Kim Jong Un - 3 neprijatelj broj jedan Nova prijetnja: "Sjeverna Koreja će upotrijebiti svu silu bude li napadnuta" Kim Jong Un - 2 Jeziva poruka "Rat je neizbježan": Kim Jong-un poručio da nema izbora te naredio vojci da pripremi nuklearne bombe, ako budu potrebne

Dužnosnici se uoči kongresa hvale "čudesnim rezultatima" i kažu da je napredak u nuklearnom i raketnom programu "najveći poklon" za rijetku stranačku konvenciju.

Strani novinari pozvani da prate kongres nisu u petak ujutro mogli ući u Dom kulture 25. travnja, betonsku zgradu ukrašenu crvenim zastavama u kojoj će se idućih nekoliko dana održavati stranački sastanak.

Tisuće izaslanika iz svih dijelova Sjeverne Koreje sudjelovat će na prvom kongresu od 1980., prije rođenja 33-godišnjeg Kima. Zgrada je okružena brojnim pripadnicima snaga sigurnosti u odijelima i kravatama, a pred zgradom su parkirani brojni prazni autobusi.

Strani analitičari očekuju da će treći vođa iz dinastije Kim službeno usvojiti "Byongjin", politiku paralelnog razvoja nuklearnog naoružanja i gospodarstva i te dodatno učvrstiti svoju vlast.

Specijalni program sjevernokorejske televizije počeo je u petak ranije nego inače, uz pohvale podvizima komunističkih čelnika. Državni radio najavio je da će sedmi kongres Radničke partije "otkriti sjajan putokaz za konačnu pobjedu naše revolucije", izvijestila je južnokorejska agencija Yonhap.

Zadnji kongres Korejske radničke stranke održan je još u vrijeme vladavine Kimova djeda, Kim Il-sunga, utemeljitelja države. Otac Kim Jong-una, Kim Jong-il, koji je umro u prosincu 2011., nije održao nijedan kongres stranke na vlasti. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene