Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kažnjena korupcija

Kongres Illinoisa izglasao opoziv Blagojevicha

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predstavnički dom Kongresa američke savezne države Illinoisa je izglasao opoziv kompromitiranog guvernera srpskog podrijetla Roda Blagojevicha, što je prvi takav slučaj u povijesti pete najveće države u SAD.

Da bi se pokrenuo postupak opoziva guvernera bilo je potrebno 60 glasova, no zastupnici su bili gotovo jednoglasni, pa je rezultat glasovanja bio 114-1. Zastupnici su optužili Blagojevicha, demokratskog guvernera u drugom mandatu, da je iznevjerio građane Illinoisa, dopustivši da ga ego i ambicije vode pri donošenju odluka. 'Naša je dužnost počistiti nered i okončati ovu paradu nakaza u koju se pretvorila vlada Illinoisa', rekao je u raspravi demokratski kongresnik Jack Franks.

Pročitajte i ovo Uhićen Darinko Dumbović - 1 Javna nabava Poduzetnik priznao kako su se sređivali poslovi za Dumbovićeva sina Darka: Dobio uvjetnu kaznu Ukrajinski ministar poljoprivrede Solski osumnjičen za korupciju Ne slaže se s optužbama Osumnjičen ukrajinski ministar: Priskrbio si je državno zemljište vrijedno milijune dolara?

Nakon odluke Predstavničkog doma, postupak opoziva nastavit će sa suđenjem Blagojevichu u Senatu Illinosa, koji treba odlučiti hoće li ga smijeniti s dužnosti zbog korupcije i zlouporabe ovlasti. Postupak opoziva u Senatu mogao bi trajati do veljače, procijenile su u izvješćima američke TV postaje. Blagojevich je uhićen 9. prosinca, pod optužbama saveznih vlasti da je pokušao trgovati svojom ovlasti da imenuje zamjenika na mjesto Baracka Obame u američkom Senatu, tražeći zauzvrat donacije za svoju kampanju i druge usluge.

>> Obama kritizirao Blagojevichev potez

Glavninu dokaza protiv Blagojevicha prikupio je FBI-a, prisluškujući njegove telefonske razgovore. Nakon uhićenja, Posebni istražni odbor Predstavničkog doma otvorio je istragu koja je završena u četvrtak, prihvaćanjem izvješća u kojem se Blagojevicha optužuje za široki spektar nezakonitosti, uključujući kaznena djela korupcije, prihvaćanje programa bez odobrenja parlamenta, kršenje propisa o zapošljavanju, te neovlašteno trošenja novca poreznih obveznika.

Odbor je s 21-0 glasovao za prijedlog Blagojevicheva opoziva. Blagojevich je odbacio optužbe za kaznena djela. On je kritizirao postupak opoziva u Predstavničkom domu i najavio da će suđenje u Senatu donijeti drugačiji rezultat. Za petak poslijepodne najavio je konferenciju za novinare u Chicagu.

Blagojevich (52) je demokratski političar srpskog podrijetla koji je 2004. osvojio drugi guvernerski mandat. On je odbacio optužbe za korupciju i gotovo opći poziv za ostavkom, a od njegova uhićenja 9. prosinca, i oslobađanja uz jamčevinu, postoji potpuna blokada vlade u Illinoisu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene