Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jack Trbosjek

Konačno riješen misterij najzloglasnijeg serijskog ubojice 19. stoljeća

Mrčne ulice Londona (Ilustracija: Getty)
Mrčne ulice Londona (Ilustracija: Getty)
Riješen je jedan od najvećih londonskih, a i svjetskih misterija - identitet Jacka Trbosjeka. Zloglasni serijski ubojica koji je uhodio ulice viktorijanskog Londona, zapravo je bio imigrant Aaron Kosminski (23), brijač porijeklom iz Poljske.

Najnovije DNK testiranje otkrilo je pravi identitet londonskog monstruma poznatijeg kao Jack The Ripper (Jack Trbosjek), a on je zapravio bio Aaron Kosminski, 23-godišnji brijač porijekom iz Poljske, prenosi Daily Mail.

Pročitajte i ovo Ilustracija (Foto: Gettyimages) 11 žrtava Pogubljen kineski Jack Trbosjek: Mladim ženama u crvenom komadao tijela Stručnjaci smatraju Jack Trbosjek sam sebi nadjenuo pseudonim u pismu (Foto: AFP) Neka ipak nisu lažna Riješen misterij pisama? Stručnjaci smatraju da je Jack Trbosjek ipak sam sebi nadjenuo pseudonim

Testiranje DNK provedeno je na šalu pronađenom pored tijela Trbosjekove žrtve Catherine Eddowes. Taj šal je na sebi imao mrlje od krvi, a znanstvenici sa Sveučilišta John Moores iz Liverpoola, na njemu su pronašli tragove DNK koji pripadaju upravo Kosminskom i Eddowes.

"Pronalazak oba podudarajuća profila naistom dokaznom materijalu pojačava statističku vjerojatnost ukupne identifikacije te potkrepljuje tvrdnje da je šal autentičan", tvrdi znanstveni tim sa spomenutog sveučilišta.

Kosminski je živio u stanu s dva brata i dvije sestre u ulici Greenfield, niti 200 metara od mjesta gdje je pronađena još jedna njegova žrtva, Elizabeth Stride.

Šal s kojeg su uzeti DNK uzorci, još 2007. godine je na aukciji kupio poduzetnik Russell Edwards (48), a upravo je on prije nekoliko godina kontaktirao znanstvenike. Dugo se vjerovalo da su krvave mrlje na šalu zapravo od Eddowes, koju je Kosminski ubio 30. rujna 1888. godine na trgu Mitre u londonskoj četvrti Whitechapel.

Kosminski joj je unakazio lice i izvadio bubreg. Eddowes mu je bila druga žrtva, a samo sat ranije ubio je Elizabeth Stride, kojoj je prerezao vrat.

Još 2014. godine šal je proučavao i dr. Jari Louhelainen, koji je povezao Kosminskog s Jackom Trbosjekom, no znanstvena zajednica je njegove zaključke odbacila zbog pogreške nomenklature.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene