Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izrađen u Hrvatskoj

Predsjednica kuma novom izraelskom katamaranu, potpisan sporazum između luke Rijeka i luke Haifa

Kolinda Grabar Kitarović (Foto: Dnevnik.hr)
Kolinda Grabar Kitarović (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr
Hrvatska predsjednica obilaskom luke Haife i grada Nazareta nastavila je državni posjet Izraelu. Tom je prilikom potpisan sporazum o suradnji između Luke Rijeka i Luke Haifa. Grabar-Kitarović sudjelovala je i na ceremoniji imenovanja katamarana proizvedenog u Hrvatskoj.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović kuma je novom katamaranu. Kupili su ga Izraelci, a proizveden je u Hrvaskoj.

Pročitajte i ovo Ilustracija Sve se ispituje Pet izraelskih jedinica odgovorno za teška kršenja ljudskih prava prije Gaze, ali to neće utjecati na prodaju američkog oružja tim jedinicama Novinari na press konferenciji Sve lošija situacija na razini EU Hrvatska se našla na zabrinjavajućoj listi: Rame uz rame Mađarskoj i Poljskoj po napadima na novinare

"Dopustite da čestitam svima ovdje koji su omogućili ovaj projekt na dobro obavljenom poslu. A posadi, molim vas sjetite se riječi Georgea Williama Curtisa koji je jednom rekao:  'Ne toliko brod, koliko vještina plovidbe osigurava uspješno putovanje.' Želim vam dobar vjetar i mirno more!

Katamaran je izgrađen u privatnom brodogradilištu, i to otočnom", kazala je Kolinda Grabar Kitarović.

"Uz sve one probleme koje proživljava hrvatska brodogradnja ovo je dokaz da projekti izgradnja brodova u Hrvatskoj mogu zaživjeti i na potpunoj tržišnoj osnovi", rekao je Darko Horvat, ministar gospodarstva.

I ne samo brodogradnja. Sporazum između najveće transportne luke u Hrvatskoj i luke Haifa otvara nove mogućnosti i trebao bi donijeti više posla.

"S najkraćim tranzitnim vremenom, prijevoz kroz luku Rijeka štedi vrijeme i potrošnju energije. Stoga sam uvjerena kako će Luka Rijeka postati ulazna luka za izraelske proizvode u Europsku uniju.

Trgovinska razmjena između dvije zemlje nikako nije zadovoljavajuća. Tek je nešto veća od 53 milijuna eura, stoga prostora za više i bolje ima na svim područjima, od poljoprivrede, brodogradnje, obrane pa do investicija, inovacija i znanosti", zaključila je predsjednica.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene