443022
443022
443022
443022
443022

Koliko je iznosila i gdje je izmjerena najviša temperatura zraka na Zemlji?

  • , 12.07.2016., 22:17
  • Autor:
  • komentara

Prije više od 100 godina izmjerena je nesnošljivo visoka temperatura.

 
 
 
 
Death Valley (Foto: AFP)
Death Valley (Foto: AFP)

Vrhunac trenutačnog toplinskog udara u Hrvatskoj tijekom kojeg bi trebalo biti izmjereno 37 stupnjeva moglo bi zvučati teško snošljivo. Ali pokušajte zamisliti kako bilo izdržati temepraturu zraka višu od 55 stupnja u vremenu kada nije bilo klima uređaja, a 'lagana odjeća' uključivala je duge rukave.

Dugo vremena se kao službeni temperaturni rekord Svjetske meteorološke organizacije (WMO) uzimao podatak izmjeren u El Aziziju u Libii 13. rujna 1922., piše DHMZ.

Međutim Svjetska meteorološka organizacija (WMO) je 2011. godine poništila ovaj rekord kao službeni. U znanstvenom članku i Zaključku WMO-a o navodnom temperaturnom ekstremu, izmjerenom u El Aziziju, Libija, 13. rujna 1922. autori Khalid I. El Fadli i suradnici objasnili su razloge poništenja rekorda i u kojem se navodi koji se podatak smatra najvišom temperaturom ikad izmjerenom na Zemlji:

Navodno je najviša temperatura od 58 °C (136,4 °F) bila je izmjerena 13. rujna 1922. godine u El Aziziju, 40-ak kilometara jugozapadno od Tripolija, u današnjoj Libiji.

Taj temperaturni rekord od 58 °C naveden je u brojnoj literaturi koja se bavi svjetskim rekordima kao najviša temperatura ikada izmjerena na Zemlji.

Tijekom 2010. i 2011., Klimatološka komisija (CCI) WMO-a, specijalizirani međunarodni odbor sastavljen od meteoroloških stručnjaka, napravio je dubinsku analizu ovog rekorda za Svjetski arhiv vremenskih i klimatskih ekstrema WMO-a. Odbor je iznio pet osnovnih sumnji oko temperaturnog rekorda iz El Azizija iz 1922. koji glase:

- mogući problemi s instrumentima,
- vjerojatno nov i još neiskusan motritelj koji je obavio motrenje,
- nereprezentativna mikroklima mjerne postaje,
- loše slaganje ekstrema sa susjednim postajama,
- loše slaganje s kasnije izmjerenim temperaturama na postaji.

Temeljem navedenih sumnji, Arhiv vremenskih i klimatskih ekstrema WMO-a odbacio je 58 °C kao službenu najvišu temperaturu izmjerenu na Zemlji.

Prema standardima WMO-a najviša temperatura zraka ikad izmjerena na Zemlji iznosi 56,7 °C i izmjerena je 10. srpnja 1913. godine u Greenland Ranchu (Death Valley) u Kaliforniji.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se