Obavijesti Video Pretražite Navigacija
IZVANREDNA SITUACIJA

Drama u Srbiji: Vagon s amonijakom izletio iz tračnica, bijeli oblak nadvio se nad Pirotom, u bolnici 51 osoba

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Na kompoziciji teretnog vlaka koji je prevozio plin amonijak u nedjelju je kod mjesta Sopotski Han u Srbiji oko 16:30 došlo do skliznuća vagona nakon čega je došlo do curenja plina.

Kod mjesta Sopotski Han u Srbiji u nedjelju je u popodnevnim satima došlo do željezničke nesreće u kojoj je nakon skliznuća vagona došlo do curenja amonijaka.

Srpsko Ministarstvo unutarnjih poslova apelira na građane koji žive u blizini da ne napuštaju svoje domove. Lokalno stanovništvo je u strahu i nitko ne izlazi iz kuća.

U rasponu od 30 kilometara, između Bele Palanke i Pirota osjeća se jak miris amonijaka, kazao je za N1 novinar Nenad Paunović dodavši da su zbog slabe vidljivosti neki automobili sletjeli s puta. "Kao da si u tunelu bez svjetala", rekao je. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna što se dogodilo? Drama na kolodvoru Lekenik, na terenu krim policija: Radni vlak nije se zaustavio, u suprotnom smjeru stajao putnički

Pročitajte i ovo Marko Balen, reporter Nove TV KOD RIJEKE Reporter Dnevnika Nove TV donosi detalje o sudaru vlakova: "Očevid je gotov, na putu je posebna dizalica"

Hospitalizirana je 51 osoba sa simptomima trovanja amonijakom, od čega dvije imaju teže simptome, rekli su u Sektoru za izvanredne situacije MUP-a Srbije. Njih sedam je ozlijeđeno u nesrećama koje su izazvane curenjem amonijaka odnosno slijetanjem s puta, a jedan od njih je teže intoksiran i prebačen u KC Niš. U Pirotu je zadržano jedno dijete, piše Nova.rs

Večernje novosti pišu da je u Pirotu proglašeno izvanredno stanje.

Škole u Pirotu u ponedjeljak neće raditi.

Oglasio se i direktor JP Vodovod i kanalizacija Pirot Zoran Nikolić rekavši da je situacija pod kontrolom, ali se mještanima Staničenja preporuča da do jutra, iz preventivnih razloga, ne koriste vodu za piće. U ranim jutarnjim satima stručnjaci Zavoda za javno zdravlje Pirot kontrolirat će ispravnost vode i dati službeno priopćenje. Ova preporuka se odnosi isključivo na selo Straničenje, rekao je Nikolić, pišu Pirotske vijesti.

Radnici fabrike guma Tigar iz Pirota se iz predostrožnosti evakuiraju iz pogona, a Gradski Štab za izvanredne situacije Grada Pirota objavio je hitno upozorenje građanima Pirota o tome kako se treba ponašati u situacijama kada je došlo do curenja amonijaka i formiranja oblaka amonijaka.

  • hodom napustiti ugroženu zonu ili stan kretanjem normalno u odnosu na pravac kretanja oblaka na udaljenost od jednog kilometra
  • ako je otrovni oblak veoma blizu, stan ne napuštati, već poduzeti mjere njegove hermetizacije, zatvaranja prozora i vrata, kretanje po stanu svesti na minimum, pripremiti maske s tamponima od gaze ili druge tkanine
  • voditi računa da ne dospije u vodotokove (bunari, crpilišta, rijeke, potoci itd. s obzirom na to da je već u koncentranciji od 0.3 mg/l opasan za ribe i plankton
  • izbjegavati upotrebu vode za piće s otvorenih nalazišta i javnih česmi s obzirom na to da se oblak amonijaka lako rastvara u vodi pa postoji mogućnost da se na ovaj način amonijak unese u organizam

Kako doznaje Blic.rs, prilikom nesreće cisterna koja je prevozila amonijak sletjela je s puta i upala u Nišavu, a amonijak u dodiru sa vodom ima burnu reakciju, pa je zbog toga došlo do širenja ovog plina u atmosferu.

Mještani sela Staničenje i Sopot uplašeni su nakon saznanja da je na par kilometara od njihovih kuća došlo do iskliznuća cisterne s opasnim agensom amonijakom. Zatvorili su se u svoje domove, nadajući se da će se na taj način zaštititi od opasnog otrova, kazali su za Nova.rs

Dragan Jovanović iz Staničenja kaže da se počeo osjećati neobičan miris za koji sumnja da je posljedica curenja amonijaka: ''Naša kuća je baš pored Železničke stanice, bliže tom mjestu nego samo selo Staničenje. Do maloprije ništa nisam osjećao, međutim, sad kad sam izašao osjetio sam kako nešto pomalo miriše. Evo, jurim psa da ga zatvorim u kuću, a imam i 100 košnica sa pčelama, s njima ne mogu ništa, a ako uginu to je šteta od 10.000 eura. Najvažnije je da nitko ne strada, ja sam tu sam sa suprugom, sin nam je u Beogradu pa bar za njega ne brinem''.

Dejan Petrović iz Sopota kaže da se u dijelu Sopota u kojem on živi ne osjeća miris amonijaka: ''Dobro smo sve zatvorili, u kući smo, ne izlazimo. Imam pet kokošaka i psa, njima kako bude, sad ne možemo ništa''.

Stariji muškarac, kronični srčani bolesnik, pronađen je mrtav u vozilu kojim je sletio s puta kod Pirota. Za sada nema informacija o uzroku smrti, a tijelo će biti poslano na obdukciju.

"Radi se o muškarcu starije životne dobi. Je li se zbog ovih događaja uspaničario i sletio s ceste, je li preminuo od posljedica nesreće ili udisanja amonijaka, znat će se nakon obdukcije. Dovezen je u teškom stanju, ali je preminuo od šoka", kazao je direktor Opće bolnice u Pirotu Goran Petrović. 

Oglasila se državna željeznička kompanija Srbija kargo

Iz državne željezničke kompanije Srbija kargo priopćeno je da je do prevrtanja jedne vagon cisterne pune amonijaka došlo u 16:36 sati, izvan naseljenog područja, na dijelu magistralne pruge Niš – Dimitrovgad, između Pirota i Staničenja.

"U izvanrednom događaju nije bilo stradalih ni ozlijeđenih. Radi se o teretnoj kompoziciji koja svakodnevno prometuje na ovoj dionici, prevozeći sirovine iz Bugarske za Prahovo i Šabac. Teretna kompozicija je u svom sastavu imala dvadeset vagona-cisterni, koje su u vlasništvu kompanije Eliksir”, navode iz Srbija karga.

Na lice mjesta su, kako se dodaje, izašle ekipe MUP-a kao i pripadnici vatrogasne službe Sektora za izvanredne situacije koji su zatvorili prilaz mjestu prevrtanja u krugu od četiri kilometra.

Željeznički promet je, kako se navodi, trenutno u prekidu.

Zajednička željeznička komisija za izvanredne događaje Infrastrukture željeznice Srbije i Srbija Кarga, utvrdit će uzrok ove nesreće, poručuje se u priopćenju.

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene