Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Masovna grobnica sa 6000 tijela

"Vojnike, doktore, službenike... Sve su bacali unutra i kamione s ljudima"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iračke snage na teritoriju južno od Mosula s kojeg su protjerale militante Islamske države otkrile su masovnu grobnicu u kojoj se, prema neslužbenim procjenama, nalazi oko 6000 tijela.

Krater u zemlji lokalno stanovništvo zove "Khasfa" - nalazi se u poroznoj stijeni čije je dno prekriveno vodom. ISIS-ovci su ga koristili kao mjesto egzekucije i to toliko često da je
"Khasfa" gotovo sigurno najveća masovna grobnica u Iraku.

Upravo zbog toga Međunarodna komisija za nestale osobe želi što prije istražiti ovo mjesto. Problem je što su oko njega postavljene mine i već je pet ljudi poginulo u pokušaju da dođu do kratera, uključujući i jednog novinara.

"Dogovorili smo se s iračkom vladom da odvoje jedan dio svojih snaga i daju nam ekipu za razminiranje", kaže zamjenik šefa Komisije Fawaz Abdelabbas. No, problem je što lokalna policija takvu jedinicu - nema.

Starješinu obližnjeg sela Mohamed Abdelkarim više je od dvije godine promatrao kako džihadisti u prepunim kamionima dovode zarobljenike do jame. Neki od seljana tvrde da su u par navrata ISIS-ovci naprosto gurnuli cijele kamione, zajedno s ljudima u njima, u jamu.

"U jami vjerojatno ime oko 6000 tijela, možda i više. U Mosulu je živjelo oko tri milijuna ljudi, a svi javni službenici, policajci, vojnici, doktori i znanstvenici koje su džihadisti uhvatili, bačeni su u jamu", ispričao je Abdelkarim za Sky News.

Bitka za Mosul: Iračke snage nastavljaju ofenzivu u Starom gradu

Pročitajte i ovo Mjesto masovne grobnice djece u Tuamu - 2 Sramota Irske Razotkrivena jeziva tajna sirotišta koje su vodile časne sestre, bila je skrivana desetljećima: "Na taj je način bilo lako riješiti se tijela" Tomo Medved u Vukovaru - 7 Šarviz Dola Nove identifikacije iz masovne grobnice kod Vukovara. Medved poručio: "Naša postignuća su daleko od onoga što svi zajedno želimo"

Iračke snage krenule su ponovno u napad na Islamsku državu u Starom gradu u Mosulu, gdje iračke snage i koalicija predvođena Washingtonom provode istragu o udarima koji su usmrtili brojne civile.

Pentagon je objavio u ponedjeljak da pregledava više od 700 video-snimaka zračnih udara međunarodne koalicije protiv džihadista na zapadu Mosula kako bi se rasvijetlile informacije o velikom broju civila ubijenih u tim bombardiranjima.

"Jedna od stvari koju ispitujemo jest jesu li te brojke skupljene iz različitih incidenata, različitih operacija u toj vrlo žestokoj bitci koja se odigrava u Mosulu", objasnio je pukovnik J.T. Thomas, glasnogovornik američkog vojnog zapovjedništva, video-linkom iz Pentagona.

Sukobi se odvijaju u "gusto naseljenoj zoni s borbama od vrata do vrata, od ulice do ulice, uz bombardiranja", objasnio je on. "Još su tisuće civila na zapadu Mosula. To je jedna od naših velikih briga".

U nedjelju je šef američkih snaga na Bliskom istoku Joseph Votel nazvao "strašnom tragedijom" smrt civila u zračnim bombardiranjima u Mosulu.

Rusija je u ponedjeljak navela kako je zatražila održavanje posebnog sastanka Vijeća sigurnosti UN-a o stanju u Mosulu i objavila kako "nadzire stanje izbliza".
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene