Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novorođeni Got

Klonirali ga za koridu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Španjolski znanstvenici objavili su da su klonirali bika za borbe te da se nadaju da će biti strašan baš poput njegovog 'oca'.

'Novorođeno tele, koje je dobilo ime Got, što znači 'staklo, identično je muškom rogatom biku s kakvim se matadori bore u areni, rekao je Vincente Torrent, specijalist za veterinarsku genetiku.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pozor! Uznemirujući video VIDEO: Bik nabio na rogove matadora Slika nije dostupna 11-godišnji matador VIDEO: Dječak u koridi ubio šest bikova

Ovo dostignuće znači da će se 'svježa verzija' iste životinje moći boriti opet i opet, ali i biti ubijena tolliko puta u koliko varijani postoji.

Životinja trenutno teži 24 kilograma i stara je dva dana. Torrentov 17-člani tim se nada da će Got imati iste karakteristike kao i njegov genetski prethodnik Vasito.

'Trebale su tri godine napornog rada kako bi uspjeli sačuvati vrijedne gene bika', dodao je Torrent. Kloniranje životinja je započelo 1996. godine, kada je klonirana ovca Dolly.

Got je nastao pomoću 'transfera jezgre', gdje je DNK 'oca' uveden u kravlje jajašce, koje je bilo 'očišćeno' od majčine jezgre. Tako su nastali embriji koji su usađeni 'surogat kravi'. Isti je postupak primijenjen i kod kloniranja ovce Dolly.

Prošle godine se proširila vijest da su Španjolci uspjeli klonirati bika za koridu, ali to nije bilo povezano s ovim pokusom. Bik koji je bio u pitanju zove se El Alcalde, odnosno Gradonačelnik.

Torrent je za AP izjavio kako bi njihov pothvat mogao otvoriti put za utemeljenje 'banke tkiva' ugroženih vsta. Banke gena već psotoje u nekoliko zemalja, ali one obično čuvaju smrznuto sjeme raznih životinja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene