Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U Ljubljani mirno

Slovenija: Zbog oborina klizište odnijelo kilometar ceste

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kiša se sručila na cijelu Sloveniju, a do podneva je najviše kiše palo na zapadu Slovenije. U Posavju je došlo do sedam manjih odrona zemlje, koji ne ugrožavaju kuće, a počelo se pomicati i veće klizište Stogovce.

Naime, na području Ajdovščine je palo oko 50 litara kiše po kvadratnom metru što je kativiralo klizište Stogovce između Lokavca i Predmeje, koji je odnio gotovo kilometar dug komad ceste.

Pročitajte i ovo Tuča u Sloveniji hladna fronta VIDEO Dijelove Slovenije poharala tuča, objavljena snimka kako se hladna fronta kreće prema Hrvatskoj Požar u Sloveniji vatrena stihija FOTO/VIDEO Dramatični prizori u susjedstvu: Požar se vidi iz Ljubljane, u gašenju sudjeluje i vojska

>> Pula poplavljena, kiša pada u cijeloj Sloveniji

'Prije se klizište kretalo približno pet metara na dan, da bi se sada zbog novih kiša počeo brže pomicati. problem će nastati ako klizište zahvati potok Lokavšek. Od klizišta bi tada nastalo jezero što bi uzrokovalo dodatna urušavanja i ugrozilo stanovnike sela Slokarji', pojasnio je za 24ur.com Igor Benko, načelnik općinskog kriznog štapa Ajdovščine. Ostalih sedam klizišta u Posavju su manji i ne predstavljaju opasnost za stanovnike okolnih područja, jer je šteta nastala na poljoprivrednom zemljištu.

U Civilnoj zaštiti Ljubljane kažu da je situacija mirna i da vodostaji rijeka nisu kritični. Vatrogasci i vojska pomažu stanovnicima slagati vreće za obranu od poplave i odvoze nakupljeni otpad.

Znatnije oborine na slivu rijeke Save

Tijekom današnjeg dana, osobito u poslijepodnevnim satima, očekuju se znatnije količine oborina na slivu rijeke Save u Sloveniji sliv Savinje, Save i Krke), te na slivu rijeke Save u Hrvatskoj (sliv Kupe, Dobre, Korane - Mrežnice - Gline, Medvednice, Žumberka, Krapine - Sutle, Česme, Ilove, Pakre, Une - Sunje, Orljave -Lonđe, Šumetlice, Dilj Gore i Biđ Bosuta) što će dovesti do porasta vodostaja na gotovo cijelom toku Save, ali i na dijelu pritoka te na manjim bujičnim vodotocima, priopćio je DUZS.

Noć je u Sloveniji protekla mirno, ali je kiša počela padati pred jutro u cijeloj zemlji te je brže počeo rasti vodostaj rijeka Vipave i Reke. No, trenutno nema nikakvih novih problema. 'Staro stanje se nije nigdje pogoršalo. U trima regijama, gdje je bilo najgore, nema nikakvih posebnih događaja', rekli su u Upravi za zaštitu i spašavanje Republike Slovenije za 24ur.com.

Padavine su pogodile veći dio Slovenije, a hidrolozi kažu da će se kroz dan povećati vodostaji u zapadnoj i središnjoj Sloveniji. Trenutno su slovenske rijeke u okviru srednjih vrijednosti vodostaja, a kroz dana će se povećati vodostaji na zapadu i jugozapadu Slovenije. Najbrže rastu Reka, Vipava i Gradiščica. Meteorolozi predviđaju da će u zapadnoj Sloveniji pasti od 50 do 100, a u srednjoj i zapadnoj Sloveniji od 40 do 80 litara po kvadratnom metru.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene