Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Postavljen 2005. godine

Bruce Lee usred noći nestao iz Mostara: Ukraden kultni kip koji je postavljen kao simbol otpora

Ukraden kip Brucea Leeja u Mostaru
Ukraden kip Brucea Leeja u Mostaru Foto: Tom Dubravec / CROPIX
U Mostaru je nestao kip Brucea Leeja.

Kip filmske zvijezde i kung fu majstora Brucea Leeja nestao je u noći na nedjelju iz središta Mostara, gdje je 2005. godine postavljen kao simbol otpora nepravdama u podijeljenom gradu.

S kamenog postolja u parku Zrinjevac na kojemu piše "Bruce Lee – Tvoj Mostar" nepoznati počinitelji uklonili su kip napravljen od bronce.

Informaciju o nestanku kipa Brucea Leeja su najprije objavili lokalni mediji.

Pročitajte i ovo Prosvjed srpske oporbe zbog rezultata izbora u Srbiji - 11 Poseban dan Prvi veliki poraz Vučića nakon 10 godina: Beograd ide na nove izbore

Iz MUP-a Hercegovačko-neretvanske županije izvijestili su da nisu dobili službenu obavijest da je spomenik otuđen, te da je njihova ophodnja poslana kako bi utvrdila sve okolnosti.

Nedaleko od postolja spomenika ostavljena su improvizirana drvena kolica koja su najvjerojatnije počinitelji koristili prigodom uklanjanja kipa.

Kip Brucea Leeja postavljen je 2005. u središnjem mostarskome parku na inicijativu voditelja nevladine udruge 'Urbani pokret – Mostar', danas saborskog zastupnika Nine Raspudića i Veselina Gatala.

Pročitajte i ovo Razorena Gaza Nastavljaju se pregovori Korak do primirja u Gazi: "Izrael je sve prihvatio i sada se čeka odluka Hamasa"

Kako su objasnili autori zamisli, podizanjem kipa filmskoj zvijezdi i majstoru kung fua nastojali su da Mostar postane svjetski prepoznatljiv po posve drugim motivima osim rata i razaranja, te da bude simbol otpora svim nepravdama.

O postavljanju toga kipa 2005. godine izvijestili su brojni svjetski mediji navodeći da bi mogao biti simbol ujedinjenja u ratu podijeljenog grada.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene