Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rekordna prodaja soli

Kinezi podlegli glasinama o zračenju: Zavladala 'solna panika'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Širenje radioaktivnosti iz nuklearne elektrane Fukushima Daiichi natjeralo je Kineze na frenetično gomilanje zaliha svakodnevnih potrepština, a ponajviše od svega soli.

Zbog glasina da je radioaktivnost iz nuklearke Fukushima istekla more, u Kini je zavladala panika za solju, prenosi agencija Kyodo, pozivajući se na lokalne kineske medije. Kineski potrošači vjeruju i glasinama kako će sol pomiješana s jodom pomoći u zaštiti organizma od radijacije.

Pročitajte i ovo Gordan Lauc PROTIV POOŠTRAVANJA MJERA Lauc o novom soju koronavirusa: "Kada čujem 'opasni novi soj', dobijem zelene pjege po licu!" Slika nije dostupna PROTIV KORUPCIJE Novi performans Živog zida i Sinčića: Ispred Ministarstva gospodarstva iz kombija iskrcali gomilu – soli

'Supermarketu u mnogim kineskim gradovima ostali su bez zaliha soli, a val panike proširio se s istoka na ostale dijelove zemlje', izvijestila je kineska agencija Xinhua. Kineski najveći nacionalni proizvođač soli, China National Salt Industry Corp., zabilježio je osmerostruki dnevni porast prodaje. U jednom danu prodali su 4.000 tona soli.

Iracionalan fenomen

Kineska nacionalna industrija za proizvodnju soli pokušala je smiriti 'slanu paniku', istaknuvši da Kina ima značajne rezerve soli, koje mogu zadovoljiti eventualne krizne situacije. Nagomilavanje namirnica smatraju nepotrebnim, a Dong Yongsheng iz spomenute organizacije ističe kako je novonastalo potrošačko ludilo 'iracionalan fenomen'.

Kina godišnje proizvede 80 milijuna tona soli, no njihova godišnja potrošnja deset je puta manja od toga, tako da zaliha i više nego ima.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene