Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uspješan povratak iz svemira

Kineski svemirski brod sretno sletio u Mongoliju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kineski bespilotni svemirski brod Shenzhou 8, uspješno je sletio u središnju Mongoliju, nakon više od 2 tjedna u Zemljinoj orbiti.

Slijetanje je uživo prenošeno na kineskoj televiziji. Nakon slijetanja, tehničari su detaljno pregledali unutrašnjost kapsule, kako prenosi The Guardian.

Pročitajte i ovo Policija Putnici prevezeni u bolnicu Stravična prometna nesreća na sjeveru Hrvatske: Vozač sletio s ceste i zabio se u drvo, poginuo na licu mjesta Ilustracija Neprilagođena brzina Strašna nesreća: Mladići autom sletjeli s ceste i nekoliko puta se prevrnuli, vozač teško ozlijeđen

Uspješan povratak Shenzhoua 8 pokazuje da je Kina sve vještija u svojim svemirskim pothvatima. Svemirski brod je u protekla dva tjedna sudjelovao u vježbi spajanja dvaju objekata u orbiti, zajedno s modulom Tiangong (Rajska palača) 1.

Oba svemirska broda dio su kineskih napora da uspostave funkcionalnu svemirsku postaju s ljudskom posadom do 2020.

Poslijednjih nekoliko godina, svemirski programi zapadnih zemalja su sve ograničeniji zbog financijskih razloga, a SAD je nedavno umirovio svoju flotu Space Shuttlea, dok zamjena za njih još nije spremna.

S druge strane, Kina je prvog čovjeka u svemir poslala 2003, a već 2012. planira spuštanje bespilotne letjelice na mjesec. Kineski znanstvenici su čak iznijeli mogućnost da bi prvi kinez mogao hodati Zemljinim satelitom već oko 2020.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene