Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Desetljeća truda

Čak 40 godina ovaj muškarac (56) pokušava upasti na prestižni fakultet: 27 puta polagao je ispit

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Dvodnevni prijemni ispit za sveučilšte u Kini jedini je ulaz na fakultete, a jedan muškarac čak ga je 27 puta pokušao položiti.

Liang Shi (56) po mnogim mjerilima ima uspješan život. Radio je u raznim djelatnostima, otvorio vlastiti obrt, oženio se i dobio sina. Ipak, postoji jedan cilj koji još nije postigao, iako ne zato što se nije trudio: dobiti dovoljno dobar rezultat na prijemnom ispitu za upis na vrhunsko kinesko sveučilište.

On je početkom lipnja polagao naporan dvodnevni prijemni ispit, poznat kao gaokao, zajedno s gotovo 13 milijuna učenika diljem zemlje. Ispit višeg znanja pokriva četiri predmeta: kineski, matematiku, engleski te ili znanosti (fiziku, kemiju i biologiju) ili slobodne umjetnosti (politiku, povijest i geografiju).

Rezultati studentskih ispita jedini su kriterij za upis na fakultet – većina kandidata ima samo jednu šansu, a test se održava jednom godišnje. Liang je bio izuzetak, a zbog svoje upornosti dospio je na nacionalne naslovnice, kako prenosi CNN.

Ilustracija Ilustracija (Foto: Getty Images)

Bio je to 27. put da je polagao ispit jer nijednom nije bio zadovoljan svojim rezultatom otkako je prvi put polagao ispit prije 40 godina.

Ove je godine osvojio 428 bodova od ukupno 750 - niže od njegovih rezultata prethodne godine i nedovoljno za upis na većinu fakulteta, a kamoli na elitni kao što je Sveučilište Sečuan, na koje gleda desetljećima.

Liang, porijeklom upravo iz Sečuana, polagao je svoj prvi prijemni ispit kao mladi student 1983. godine, ali nije uspio ispuniti minimalni rezultat za upis na sveučilište. Pokušavao je sljedeće dvije godine, sa sličnim rezultatima. Nastavio je učiti i povremeno polagati – čak je 1992. dobio dovoljno visoke rezultate da upiše sveučilište u Nanjingu.

Pročitajte i ovo Prometna nesreća u Blatu Istraga u tijeku Nesreća na okupljanju sportskih jurilica u Zagrebu: Dijete teško ozlijeđeno, policija objavila detalje

No, nezadovoljan, odbio je ponudu i nastavio pokušavati.

Nakon što je prestao ispunjavati uvjete prihvatljivosti za prijemni ispit, prestao je polagati test na nekoliko godina te je radio kao prodavač prije nego što je otvorio uspješnu tvornicu. Zatim je 2001. godine vlada ukinula dobnu granicu za testiranje, dopuštajući mu da nastavi - isprva povremeno, a zatim s tvrdoglavom dosljednošću.

Sada polaže ispit svake godine od 2010.

Ilustracija prijamni ispiti (Foto: DNEVNIK.hr)

Kineski prijemni ispit za fakultet je notorno težak, s pritiskom na studente koji provode mjesece učeći za ispit. Za generacije Kineza fakultetsko obrazovanje bila je jedina karta za uspjeh i napredovanje.

Uoči ovogodišnjeg ispita mnogi su učenici posjetili hramove kako bi zapalili tamjan i molili se za dobre rezultate. A na veliki dan vlasti su uvele ograničenja u blizini ispitnih centara kako bi smanjile buku i bilo kakve smetnje ispitanicima, poput zabrane glasnih automobila u blizini. Ipak, to nije puno pomoglo Liangu.

On je zvučao poraženo u petak dok je pregledavao svoje rezultate. Nije znao hoće li ponovno pristupiti testu 2024. "Ako sljedeće godine ne uspijem postići svoj cilj, možda i ja odustanem", rekao je.

Pročitajte i ovo Neredi kod Pariza - 3 građani podignuli barikade Gore auti, škola i gradska vijećnica, na ulicama barikade: Policajac ubio 17-godišnjaka, izbili žestoki neredi

"Sada sam tako razočaran. Mislim da rezultat ne može biti tako loš kao ovaj. Iako sam mislio da je ovaj test bio pomalo neuspjeh, nisam mislio da ću svejedno dobiti niži rezultat od prošlogodišnjeg", rekao je u prijenosu uživo na društvenim mrežama koji je pokazao kako otvara svoj rezultat u stvarnom vremenu.

Iako su mladi Kinezi najobrazovaniji u posljednjih nekoliko desetljeća – mnogi sada uče za magisterij i doktorat u nadi da će steći prednost – oni ulaze u teško tržište rada, pogođeno pandemijom i državnim regulatornim udarima u nekoliko ključnih industrija. Stopa nezaposlenosti mladih u Kini rekordna je, nedavno je dosegla 20,8 %, a stručnjaci upozoravaju da bi mogla ostati visoka još nekoliko godina.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene