Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nužna poboljšanja

Nuklearna sigurnost u Kini ne ulijeva optimizam

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stanje nuklearne sigurnosti u Kini ne ulijeva optimizam a otežava ga uporaba različitih tipova reaktora i tehnologija, ističe se u izvješću čije je pojedinosti objavilo ministarstvo za zaštitu okoliša u Pekingu.

Izvješće, kojega je privremenu verziju u lipnju odobrila kineska vlada, važan je korak prije nego Kina ponovo ne pokrene svoj program gradnje nuklearnih centrala, prekinut nakon nesreće u Fukushimi u Japanu u ožujku 2011.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Što se dogodilo u Vinči? Nuklearni incident u Srbiji, Agencija traži objašnjenja

'Stanje nuklearne sigurnosti ne ulijeva optimizam', po konačnoj verziji dokumenta objavljenog u utorak na mrežnoj stranici ministarstva.

Nakon nesreće u Fukushimi Kina je pristupila provjeri svog 41 reaktora u radu ili u izgradnji te je nakon toga prekinula izdavanje dopuštenja za gradnju novih centrala.

>> Nuklearna elektrana Krško je najsigurnija u Europi!

'Razlike u tipovima reaktora, tehnologijama i normama otežavaju kontrolu sigurnosti', po tom izvješću u kojemu se preporuča da se 'poboljšaju sustavi nuklearnih centrala u radu i u izgradnji radi sprječavanja težih incidenata'.

'Sustav žurnog odgovora na nuklearne nesreće mora se još poboljšati', osobito na mjesnoj razini, ističe se u izvješću.

Premda Kina gradi najviše nuklearnih centrala u svijetu, udio atomske energije je tek nešto viši od 1 posto u ukupnim energetskim potrebama u kojima uvelike prevladava ugljen (oko 70 posto) a za njim dolazi energija iz hidrocentrala (15 posto). (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene