Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sporni otoci

Kina: Zaustavljeni protujapanski prosvjedi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kina je u srijedu reagirala i obuzdala nasilne prosvjede ispred japanskog veleposlanstva zbog spora dviju zemalja oko otoka u Istočnom kineskom moru, izvješćuje Reuters i podsjeća da su japanske tvrtke u Kinu privremeno zatvorile svoja vrata i ocijenile da će se to odraziti na kinesko gospodarstvo.

Odnosi dviju moćnih ekonomija, Kina je druga a Japan treći po gospodarskoj snazi u svijetu, s međusobnom trgovinskom razmjenom od 345 milijardi dolara, na najnižoj su razini u posljednjih nekoliko desetljeća.

Pročitajte i ovo Snimke iz nuklearne elektrane u Fukushimi - 3 Japan FOTO Trinaest godina nakon potresa objavljene slike iz unutrašnjosti nuklearne elektrane Prevrnuti tanker kod obale Japana VIDEO Prevrnuo se tanker, u pomoć poslani zrakoplovi i brodovi: Dio mornara nestao

Kinesko ministarstvo trgovine priznaje da bi spor mogao ozbiljno naštetiti trgovini i gospodarskom razvoju, ali smatra da je Japan taj koji 'mora potpuno preuzeti odgovornost za ono što se događa'.

Kina je u utorak, kada je japansko veleposlanstvo bilo pod opsadom, a nije bilo pošteđeno ni američko veleposlanstvo, obilježila i godišnjicu japanske okupacije 1931., s naglašenim emocionalnim nabojem. Obje su zemlje od Kine zatražile da poduzme korake u zaštiti njihovih državljana.

>> Tisuću kineskih brodova ispred spornog otoka

Napetosti nakon četiri dana prosvjeda diljem Kine i japanskih i kineskih brodova koji se 'mjerkaju' u vodama oko spornih otoka i dalje ne jenjavaju, kako na kopnu tako i na moru. Obje zemlje svojataju skupinu otoka Senkaku, kako ih nazivaju Japanci, ili Diaoyu, kako ih nazivaju Kinezi.

Kinesko-japanski odnosi opterećeni su gorkim sjećanjem na japansku vojnu agresiju 30-ih i 40-ih godina prošlog stoljeća te današnjim suparništvom oko spomenutih otoka okruženih, kako se vjeruje, energetskim rezervama.

Američki ministar obrane Leon Panetta, koji se nalazi u posjetu Kini, upozorio je da bi 'ti sporovi mogli rezultirati ozbiljnijim nasiljem i sukobima'.

'Razumijem duboke rane koje je Kina pretrpjela tijekom Drugog svjetskog rata, ali, isto tako, ne možemo živjeti u prošlosti', rekao je Panetta.

Shintaro Ishihara, guverner Tokija, prema Kini ne istupa nimalo pokajnički i upozorava na kinesku hegemoniju.

'Ako Japan popusti oko ovog teritorijalnog problema....Kina će u azijskim vodama uspostaviti hegemoniju', zaključuje Ishihara. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene