450676
450676
450676
450676
450676

Kina se protivi 'pogrešnim postupcima' Europskog parlamenta, prijeti protumjerama

  • , 19.09.2016., 13:10
  • Autor:
  • komentara

Kinu je, među ostalim, razljutila činjenica da je tibetanski duhovni vođa u egzilu Dalaj-lama govorio pred Europskim parlamentom u Strasbourgu.

 
 
 
 
Dalaj Lama u Strasbourgu (Foto: AFP)
Dalaj Lama u Strasbourgu (Foto: AFP)

Kina je izrazila ljutnju u ponedjeljak i zaprijetila protumjerama nakon što je tibetanski duhovni vođa u egzilu Dalaj-lama govorio pred Europskim parlamentom u Strasbourgu i razgovarao s predsjednikom EP-a Martinom Schulzom.

Na osamdesetogodišnjeg svećenika i dobitnika Nobelove nagrade Kina gleda kao na separatista, iako on kaže da traži osnovnu autonomiju za svoju himalajsku domovinu, koju su komunističke kineske snage "miroljubivo oslobodile" 1950.

Glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Lu Kang rekao je da Europski parlament i Schultz ignoriraju kinesko "jako protivljenje" u vezi sa susretom s Dalaj-lamom.

"Kina se odlučno protivi pogrešnim postupcima Europskog parlamenta", rekao je Lu na dnevnoj novinskoj konferenciji dodajući da ustrajanje njegovih čelnika na zauzimanju pogrešnog stajališta šteti temeljnim interesima Kine.

"Kina apsolutno ne može ostati indiferentna i mi ćemo učiniti pravilan izbor u skladu sa svojom prosudbom situacije", dodao je ne navodeći što će Kina učiniti.

Velika većina stranih čelnika nije voljna sastati se s Dalaj-lamom ovih dana, bojeći se da će to izazvati reakcije Kine, druge po veličini ekonomije svijeta.

Kineski duhovni vođa prošli tjedan je rekao u Europskom parlamentu da se nada da će tibetansko pitanje biti riješeno, no pozvao je svijet i pogotovo Europsku uniju da se ne suzdrže od kritike Pekinga. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se