Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Manevri

Kina poslala nosač zrakoplova na vježbe u Južno kinesko more

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kina je poslala svoj jedini nosač zrakoplova na vojnu vježbu u Južno kinesko more u utorak unatoč teritorijalnim sporovima sa svojim susjedima i napetostima oko njezina plana uspostave zone protuzračne obrane u vodama oko kojih se spori s Japanom.

Nosač zrakoplova Liaoning, stari nosač kupljen u Ukrajini i obnovljen u Kini, prošao je više od 100 vježbi, ali je ovo prvi put da je poslan u Južno kinesko more.

Iako se smatra da desetljećima zaostaje za američkom tehnologijom, Liaoning predstvalja mornaričke ambicije Kine i u središtu je kampanje za širenje domoljublja.

Pročitajte i ovo Ilustracija NATO poslao brodove Najveća vojna vježba posljednjih desetljeća: "Scenarij će biti ruski napad na saveznički teritorij" Slika nije dostupna Tenzije u istočnoj Aziji OVAKO TO RADI KINESKA VOJSKA Kina se sprema za 'iznenadan, brutalan i brz' rat

>> Kineska Komunistička partija donosi VELIKI PLAN za sljedeće desetljeće

Kina je najavila da će u Istočnom kineskom moru uspostaviti "zonu protuzračne obrane" koja pokriva veliku površinu Južne Koreje i Tajvana, gdje je i arhipelag Senkaku. Ti su otoci pod kontrolom Japana, ali pravo na njih polaže i Kina koja ih naziva Diaoyu.

Uspostava zona protuzračne obrane podrazumijeva pravila kojih se trebaju pridržavati svi zrakoplovi koji njome prolaze, a u suprotnom se izlažu intervenciji kineskih oružanih snaga, priopćilo je ministarstvo obrane u Pekingu. Svi zrakoplovi morat će naznačiti precizan plan leta, jasno identificirati o čijem se zrakoplovu radi i održavati punu komunikaciju, kako bi brzo i primjereno odgovorili na zahtjev za identifikacijom, objavila je Kina.

Prema ispitivanju javnog mišljenja koje je proveo kineski dnevnik Global Times, blizak konmunističkoj partiji, 85 posto ispitanika smtra da će zona protuzračne obrane pomoći u čuvanju kineskog zračnog prostora. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene