Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Razgovor Bidena i Jinpinga

Kina odgovorila kakav će stav zauzeti oko Ukrajine: "Neki dužnosnici i dalje vrše pritisak"

SAD zatvara kineski konzulat - 1
SAD zatvara kineski konzulat - 1 Foto: DNEVNIK.hr
Peking zadržava "nezavisan" stav o ukrajinskoj krizi, rekao je Zhao Lijian, glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova, u petak na konferenciji za medije.

Dodao je kako je po pitanju Ukrajine Kina uvijek donosila "nezavisne presude, zasnovane na činjenicama, na objektivan i pravedan način". 

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić i Xi Jinping u Pekingu 2019. godine Zadnje pripreme Kineski predsjednik stiže u Beograd, objavljeni detalji: Srpski MiG-ovi dočekat će Xija Ilustracija Rat u Europi Ukrajinci srušili ruski borbeni zrakoplov iznad Donjecka

Naglasio je i da pritisak Washingtona neće natjerati Peking da promijeni stav, ali dodao i da neki američki službenici i dalje pokušavaju širiti dezinformacije o kineskim stavovima, prenosi srpski b92 citirajući Russia Today. Opisao je to neodgovornim i nečim što ne doprinosi rješavanju krize. 

Američki dužnosnici prije nekoliko dana rekli su da je Rusija od Kine zatražila pomoć, što su Kinezi demantirali.

Izjava slijedi nakon što je američki državni tajnik Anthony Blinken jučer upozorio Kinu da SAD neće oklijevati nametnuti troškove ako Peking odluči podržati Moskvu. Blinken je rekao da bi Kina trebala iskoristiti svoj međunarodni utjecaj kako bi izvršila pritisak na Kremlj, dodajući kako se pokušavaju prikazati kao neutralna država. Zaprijetio je da će Kina snositi odgovornost za sve akcije koje poduzmu u znak podrške ruskoj agresiji.

Za danas je najavljen i telefonski razgovor američkog predsjednika Joea Bidena i kineskog kolege Xi Jinpinga.

CNN također piše o govoru Lijiana uoči razgovora dvojice vođa svjetskih sila. 

"Kina se uvijek zalaže za poštivanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta svih zemalja, za poštivanje načela Povelja UN-a", rekao je Lijian dodajući kako podupiru napore za mirno rješavanje krize.

Zhao je rekao kako Ukrajina više treba hranu nego oružje te da činjenica da SAD šalje oružje neće pridonijeti miru.

 

Rat u Ukrajini iz minute u minutu u minutu pratite OVDJE.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene