Obavijesti Video Pretražite Navigacija
prijetnja SAD-u

Kina je učinila prvi korak prema ratu sa Zapadom

Cyber napadi - 3
Cyber napadi - 3 Foto: DNEVNIK.hr
Kina se ponaša kao neprijatelj i postaje ozbiljna prijetnja Sjedinjenim Američkim Državama, ali i Zapadu. SAD traži zlonamjerne softvere otkrivene unutar energetskih i komunikacijskih sustava koji opskrbljuju njihovu vojsku.

Postaje sve jasnije da su kineski računalni hakeri možda prodrli u američku vojnu i civilnu kritičnu infrastrukturu na načine koji bi mogli osakatiti američki odgovor na kinesku oružanu agresiju.

Prije nego što bude prekasno, ne samo Amerika nego i svi njezini zapadni saveznici moraju shvatiti da se kineska Komunistička partija ponaša kao neprijatelj, piše u najnovijoj analizi britanski Telegraph

To bi svakako bilo u skladu sa strategijom Pekinga, poznatom iz Sun Tzuova "Umijeća ratovanja", a to je dobiti rat i prije nego što je počeo, što podrazumijeva preventivne kibernetičke napade ne samo na neprijateljske vojne snage, već i na stupove socijalne i ekonomske sigurnosti, uključujući komunikacije, transport, energiju, vodu i zdravstvene sustave.

Pročitajte i ovo Posljedice nevremena u Zagrebu Građani ljutiti VIDEO Ruski rulet na poznatom okupljalištu mladih: "Nevrijeme može doći bilo kad!"

Cilj je oštetiti protivnike toliko da se nikada ne bi mogli uključiti u borbu. Kako bi to postigla, Kina mora doći do podataka o ciljevima koje želi napasti, a zatim osmisliti kibernetičke napade koji će zaobići preventivne mjere i stvoriti nepopravljivu štetu.

Kako prenosi britanski list, SAD traži zlonamjerne softvere otkrivene unutar energetskih i komunikacijskih sustava koji opskrbljuju njihovu vojsku. Alati za preventivni prvi napad na Zapad možda su već pripremljeni.

Pročitajte i ovo Masovno ubojstvo u Mladenovcu kod Beograda - 3 Mještani šute "Možda je Božja kazna!": Policija ispituje što se dogodilo s kućom ubojice iz Mladenovca

Prema Microsoftu, kineski hakeri još od svibnja potajno pristupaju podacima State Departmenta i Trgovinske komore, a među metama su i razni drugi zapadnoeuropski subjekti.

Vjeruje se da ono što sada ne mogu dešifrirati Kina čuva za dan kada će te šifre moći razbiti kvantne računalne tehnologije koje se još razvijaju. "Hoće li biti potrebni katastrofalni kibernetički napadi na zapadnu civilnu kritičnu infrastrukturu i da zapadne vojske padnu na koljena i prije ispaljenog metka kako bi se političari na Zapadu probudili?" stoji u analizi. 

 

 


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene