Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U Južnokineskom moru

Kina izgradila 20-ak građevina za rakete: Hoće li SAD reagirati?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kina je u ranoj kušnji za novog američkog predsjednika Donalda Trumpa skoro dovršila gradnju dvadesetak građevina na umjetnim otocima u Južnokineskom moru koje izgledaju namijenjene raketama dugoga dometa, rekla su dva američka dužnosnika agenciji Reuters.

Te gradnje vjerojatno će izazvati pitanja hoće li i kako reagirati Sjedinjene Države imajući na umu njihovo obećanje čvršćeg odnosa prema Kini u Južnokineskom moru.

Pročitajte i ovo Donald Trump i Jared Kushner Velika ulaganja Zet Donalda Trumpa planira graditi luksuzne nekretnine u susjedstvu Izbori u Americi Izborna utrka Sraz u Americi: U SAD-u se ovo nije dogodilo gotovo 70 godina

Kina tvrdi da ima pravo na skoro cijelo Južnokinesko more kroz koje se odvija trećina svjetskog pomorskog prometa. Brunei, Malezija, Filipini, Tajvan i Vijetnam isto tako polažu svoja prava. Trumpova je administracija nazvala ilegalnom kinesku izgradnju otoka u Južnokineskom moru.

Gradnja betonskih građevina s krovom koji se može uvući na grebenima Subi, Mischiefu i Fiery Crossu, dijelu lanca otoka Spratly gdje je Kina već izgradila piste vojne duljine, moglo bi se smatrati vojnim zaoštravanjem, rekli su posljednjih dana američki dužnosnici govoreći pod uvjetom da ostanu neimenovani.

"Nije da Kinezi grade bilo što u Južnokineskom moru samo gradnje radi, a ove građevine sliče drugima u kojima su baterije SAM pa je logičan zaključak da su one namijenjene tome", rekao je američki obavještajni dužnosnik.

Drugi je dužnosnik rekao da su građevine izgleda duge 20 metara i 10 metara visoke.

Glasnogovornik Pentagona rekao je kako su Sjedinjene Države predane "nemilitarizaciji u Južnokineskom moru" i pozvao sve koji polažu pravo na teritorij da poduzmu mjere u skladu s međunarodnim pravom.

U svom je senatskom saslušanju za potvrdu prošli mjesec američki državni tajnik Rex Tillerson izazvao bijes Kine rekavši kako bi se Pekingu trebao uskratiti pristup otocima koje gradi u Južnokineskom moru.

Nove građevine za smještaj raketa

Tillerson je kasnije ublažio retoriku, a Trump je dalje smanjio napetosti obećavši da će poštivati dugogodišnju američku politiku "jedne Kine" u telefonskom razgovoru s kineskim predsjednikom Xijem Jinpingom 10. veljače.

Greg Poling, stručnjak za Južnokinesko more u Centru za strateške i međunarodne studije u Washingtonu, rekao je u prosincu u izvješću kako je Kina izgleda postavila oružje, među kojim i protuzračne i proturaketne sustave, na svih sedam otoka koje je izgradila u Južnokineskom moru.

Dužnosnici su rekli kako su nove građevine vjerojatno za smještaj raketa zemlja-zrak koje će ojačati kineski obrambeni kišobran nad otocima. Nisu rekli kada bi po njihovom mišljenju Kina mogla rasporediti rakete na otoke.

Američki obavještajni dužnosnik rekao je kako građevine ne predstavljaju bitnu vojnu prijetnju američkim snagama u regiji, imajući na umu njihovu vidljivost i ranjivost.

Njihova gradnja izgleda da je više politički ispit kako će Trumpova administracija reagirati, rekao je.

"Logičan odgovor bi isto tako bio politički, nešto što ne bi trebalo voditi vojnom zaoštravanju u vitalnom strateškom području", rekao je dužnosnik. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene