Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Kina: Blizu 53.000 djece imalo probleme zbog kontaminiranog mlijeka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Oko 53.000 djece liječeno je Kini, dok je blizu 13.000 hospitalizirano nakon konzumiranja mlijeka kontaminiranog melaminom, objavilo je ministarstvo zdravstva.

Broj hospitalizirane djece je u nedjelju navečer iznosio 12.892, od kojih su 104 bebe u teškom stanju, rekao je jedan glasnogovornik ministarstva, prenosi AFP, potvrdivši informacije koje je tijekom noći objavila agencija Xinhua.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pokrenuta nova racija Pronađeno još 170 tona onečišćenog mlijeka Slika nije dostupna Zbog kontaminiranog mlijeka Kina: Još uvijek 1300 beba u bolnicama

Ostalih 39.965 djece koja je konzumirala mlijeko u prahu koje sadrži toksične kemijske tvari također su trebali medicinsku pomoć, precizirao je. Ta djeca nosi životno ugrožena.

Ukupno je 52.857 djece iz cijele zemlje dovedeno u bolnice zbog zdravstvenih problema izazvanih mlijekom.

Velika većina, 82 posto, djeca su mlađa od dvije godine, prema priopćenju ministarstva.

Afera kontaminiranog mlijeka obznanjena je prije desetak dana, uz objavu prvih smrtnih slučajeva dojenčadi koja je konzumirala mlijekom tvrtke Sanlu. Ukupno su četiri bebe umrle nakon konzumiranja toksične tvari koju se koristi u ljepilu i smolama, prema posljednjim podacima. 

>> Kina: Širi se kriza oko zaraženog mlijeka, melamin u proizvodima triju tvrtki

>> Troje kineske djece umrlo od zaraženog mlijeka u prahu

Afera se proširila kada je ta tvar pronađena u drugim mliječnim proizvodima, namijenjenim izvozu, nakon što su druge zemlje otkrile nazočnost melamina u proizvodima iz Kine i odmah obustavile uvoz.

Melamin se ne koristi u prehrambenoj industriji, ali ga ponekad upotrebljavaju radi prikazivanja više zastupljenosti proteina u namirnicama.

Melamin se koristi i kao aditiv u glutenu uvezenom iz Kine i tako je ušao u sastav hrane za kućne ljubimce, koja je prošle godine ubila više tisuća mačaka i pasa u Sjevernoj Americi.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene