Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odbio doći u Moskvu

Otkriveno zašto je Kim Jong-un ljut na Putina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sjevernokorejski vođa odbio je doći u Moskvu.

Kim Jong-un, sjevernokorejski diktator, odbio je doći u Moskvu na obilježavanje obljetnice završetka Drugog svjetskog rata jer mu je Vladimir Putin odbio prodati protuzračni raketni sustav.

Navodno je ministar obrane Sjeverne Koreje Hyon Yong-chol prilikom posjeta Moskvi u travnju zatražio od Rusije da im ustupe četiri rakete dugog dometa S-300, piše Telegraph.

Raketni sustav S-300 razvijen je u SSSR-u 1979. godine za protuzračnu obranu - presretanje zrakoplova i balističkih projektila. Najnovije verzije S-300 imaju domet od 400 kilometara.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin i Kim Jong Un - 5 Puno tema Otkriveno o čemu su Putin i Kim pričali satima, a poznato i čime je ruski predsjednik počastio svog kolegu Kim Jong Un stigao u Rusiju Geopolitička preslagivanja FOTO/VIDEO Kim Jong Un stigao u Rusiju: Putin održao govor o oružju

Pozivajući se na ruske vojne izvore, Moskva po svemu sudeći nije bila oduševljena sa zahtjevom Pjongjanga. Navodno je Rusija zabrinuta jer bi moglo doći do narušavanja snaga u sjeveroistočnoj Aziji, a za ustupanje raketnog sustava Kim Jong-unu Putin bi trebao i odobrenje Kine te drugih zemalja.

Ne zna se je li Putin možda nešto i tražio zauzvrat od Kim Jong-una, no dvije su zemlje već ranije razgovarale oko prodaje mineralnih sirovina Rusiji. Kim Jong-un je mogao ruskom predsjedniku predložiti i pristup Specijalnoj ekonomskoj zoni na sjeveroistoku S. Koreje.

SPRIJEČEN! Kim Jong Un ne dolazi na paradu u Moskvu!

Prema ranijim izvješćima, sjevernokorejski je diktator odbio doći na proslavu u Moskvu jer mu je odbijen poseban tretman u odnosu na druge visoke uzvanike.

Druga je teorija da se Kim boji napustiti zemlju - to bi, naime, bio njegov prvi državnički posjet a možda bi u njegovoj odsutnosti došlo nestabilnosti.
 
DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene