Obavijesti Video Pretražite Navigacija
O Kim Jong-Unu malo se zna

Potpuna nepoznanica: Novi sjevernokorejski diktator

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svjetski mediji tvrde kako je nasljednik Kim Jong-ila, o kojem se malo zna, bio na nekoliko plastičnih operacija ne bi li što više nalikovao svome djedu, utemeljitelju države Kim ll Sungu.

Tko je nova sjevernokorejska zvijezda u usponu bilo je vidljivo kada se 80-godišnji državni tajnik naklonio čovjeku koji mu može biti unuk prije nego mu je čvrsto stisnuo ruku. Godinu dana nakon javnog istupa Kim Jong-Una, o kojemu se gotovo ništa ne zna sa sigurnošću, kao budućeg sjevernokorejskog vođe prizori starih članova partijske elite kako doslovno puze pred licem novog diktatora postali su prepoznatljivi znak korejske propagande, ključan alat kojim se Kim Jong-Il koristio kako bi uzdigao svoga sina na mjesto nasljednika.

Pročitajte i ovo Ilustracija Vojna vježba "Nuklearni okidač": Sjeverna Koreja sprema se za rat Vladimir Putin i Kim Jong Un - 3 neprijatelj broj jedan Nova prijetnja: "Sjeverna Koreja će upotrijebiti svu silu bude li napadnuta"

'Očita poruka narodu je kako Kim Jong-Un diktira političkom elitom. Ovakvi prizori reflektiraju pouzdanost režima u Jong-Unov status nasljednika', smatra stručnjak sa južnokorejskog Sejong instituta Cheong Seong-Chang, donosi NY Times.

U javnosti tek godinu dana

Kada se Kim Jong-Un, koji se u javnosti počeo pojavljivati prije godinu dana i navodno je u kasnim 20-ima, krajem studenog pojavio kao general s četiri zvjezdice i potpredsjednik Središnje vojne komisije prvo što je svijet primijetio je pretilost koju je, čini se, naslijedio od svog oca i djeda Kim Il-Sunga, utemeljitelja Sjeverne Koreje. Neki južnokorejski mediji čak špekuliraju kako se podvrgnuo plastičnim operacijama da bi što više nalikovao svome djedu kojega njegov narod još uvijek promatra kao svojevrsno 'božanstvo'.

Godinu dana nakon prvog istupanja u javnost sve je jasnije kako je Kim Jong-Un uspio ustanoviti vlastiti kult ličnosti. U svojim pojavljivanjima na javnoj televiziji izgleda gotovo identično kao njegov djed. Dobro poznato odijelo nalik onom kojeg je nosio Mao Ce Tung, začešljana crna kosa i ozbiljnost zaštitni su znak diktatora čije vrijeme tek dolazi.

Modni guru

Na javnim događanjima čelnici se već po navici nazdravljali za zdravlje ne samo Kim Jong-Ila nego i 'najmlađeg generala'. Budući vođa Kim Jong-Un neočekivani je guru stila u Sjevernoj Koreji. Zbog njegove prepoznatljive frizure mladići u Pyongyangu čekaju u redovima ispred brijačnica kako bi kopirali njegovu kratku kockasto izbrijanu frizuru prozvanu 'mladost' ili 'ambicija' šišanje.

Košarka, jedan od najtipičnijih američkih sportova, njegova je velika strast, donosi Telegraph, a navodno je posebno impresioniran Michaelom Jordanom.

Natjecatelj i sportaš

Budući vođa, vjeruje se, pohađao je brojne škole u Švicarskoj koristeći se raznim pseudonimima, a njegovi bivši kolege tvrde kako se predstavljao kao sin običnog vozača. Kao dijete bio je iznimno stidljiv, što baš i nije kvaliteta kakva se traži od vođe, a navodno je jako teško komunicirao s ljudima koje nije poznavao. Međutim, kao studenta pratila ga je reputacija kako je iznimno natjecateljskog duha, posebice u sportovima, a skijanje i košarka bili su mu najdraži.

U vidokrug svoga oca kao potencijalni novi vođa ušao je kada je njegov stariji polubrat Kim Jong-Nimmed, bivši miljenik, ostao bez očeve naklonosti nakon što je uhvaćen kako s lažnom putovnicom pokušava ući u Japan ne bi li posjetio Disneyland u Tokyju.

Njegov rođendan je nacionalni praznik

Japanski kuhar koji je radio za Kim Jong-Ila opisao je mladog i nepoznatog Jong-Una kao 'pljunutu sliku njegova oca kada se u obzir uzme izgled, tjelesna građa i osobnost'. Slijedeći stope svoga oca i uspoređujući se s 'božanstvom' Kim Jong-Unov rođendan koji je navodno 1. siječnja proglašen je nacionalnim praznikom.

Vojnicima raspoređenim diljem Sjeverne Koreje zadnjih nekoliko mjeseci navodno se prikazuje dokumentarac o novom vođi koji započinje riječima: Slijedeći stope Generala i nudeći vodstvo snagama drug General Kim Jong-Un zadaje veliki udarac neprijateljima svojom snalažljivošću i pronicljivošću. (B.V./Agencija VLM)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene