Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Barikade visoke 5 metara

Kijev: Trg neovisnosti izgleda poput nepopustljive utvrde

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na Trg neovisnosti u Kijevu podignute nove barikade visoke gotovo pet metara.

Okružen sve većim brojem sve viših i širih barikada, Trg neovisnosti u Kijevu sve više sliči nepopustljivoj utvrdi.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Trg neovisnosti Ukrajinska policija pokušava uhititi prosvjednike u Kijevu Slika nije dostupna Veliki prosvjedi Policija prosvjednike zaustavila palicama i suzavcem

"Da, bojim se, ali nemamo izbora, borit ćemo se", rekao je jedan 35-godišnji prosvjednik i opisao jedan od tih zidova izgrađenih od reklamnih panela, metalnih armatura svih vrsta, učvršćenih gomilama snijega i leda.

Nastavak drame u Kijevu: Gore ulice, prosvjednici na policiju bacaju molotovljeve koktele

U noći između četvrtka i petka, obrane su pojačane podizanjem novih barikada visokih gotovo pet metara. Podignute u rekordnom vremenu od vreća snijega na temperaturama oko minus 20 stupnjeva C, one predstavljaju dodatnu prepreku.

Snage reda ne mogu doprijeti do Majdana, kako stanovnici Kijeva nazivaju taj trg. Prosvjednici utvrđeni na trgu Majdan upozoravaju da su "u slučaju napada specijalnih snaga, ako one pokušaju probiti barikadu, pripremili Molotovljeve koktele.

Tijekom dva mjeseca prosvjeda, na velikom središnjem trgu Kijeva na nekoliko prosvjeda se okupilo najmanje 200.000 ljudi.

U središtu Kijeva od kraja studenoga prosvjeduju proeuropski prosvjednici nakon što su vlasti odustale od potpisivanja dugo pripremanog sporazuma o približavanju sa Europskom unijom u korist približavanja Rusiji.

Posljednjih dana izbili su sukobi radikalnih prosvjednika i policije. "Nemamo izbora, ili oni ili mi", rekao je jedan od prosvjednika na tom trgu.

Janukovič obećao rekonstrukciju vlade i promjenu spornih zakona

Ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič obećao je u petak rekonstrukciju vlade na izvanrednoj sjednici parlamenta 28. siječnja te promjenu kontroverznih zakona usmjerenih protiv prosvjeda dok se nemiri šire diljem zemlje, javljaju ukrajinski mediji.

'Mi ćemo na toj sjednici donijeti odluku. Predsjednik će potpisati ukaz i mi ćemo provesti rekonstrukciju vlade kako bismo našli optimalnu varijantu profesionalnog sastava vlade', rekao je Janukovič na sastanku s poglavarima crkve i vjerskih organizacija.

Janukovič je rekao da će u zakone koje je usvojio parlament 16. siječnja, a koje je javnost nazvala 'dikatorskim', biti unesene promjene. U kontroverznom zakonskom paketu, koji su zastupnici na brzinu usvojili bez rasprave, predviđa se da prosvjednici mogu biti zadržani u pritvoru 15 dana zbog sudjelovanja u nedopuštenim prosvjedima ili zbog nošenja kaciga ili maski tijekom okupljanja. Blokiranje ulaza u vladine zgrade, što je jedno od obilježja uličnih prosvjeda u Kijevu, kažnjava se zatvorskom kaznom.

Kijev kao ratna zona: Podignute nove barikade, zauzeto ministarstvo poljoprivrede

SAD, Europska unija i aktivisti za ljudska prava oštro su osudili te zakone čija je očita svrha gušenje uličnih prosvjeda koje je izazvala Janukovičeva odluka da odustane od potpisivanja sporazuma s Europskom unijom u studenome prošle godine.

'Naši stručnjaci će poraditi na tim pitanjima i zajedno s oporbom će pripremiti kompromisna rješenja... Glasovat ćemo o promjenama tih zakona...', kazao je. Istaknuo je da su ukrajinske vlasti spremne na daljnje pregovore i postizanje kompromisa s oporbom u svrhu nalaženja izlaza iz političke krize.

Janukovič je upozorio da će ako radikali, kako naziva one koji su organizirali nerede u središtu Kijeva, nastave svoje akcije, vlasti poduzeti sve mjere predviđene zakonom kako bi zaustavile nasilje. Također je ustvrdio da oporba više ne kontrolira prosvjednike.

'Čelnici oporbe danas nemaju utjecaja na te procese jer se radikali ne zaustavljaju. Oni idu dalje rušiti, paliti, uništavati', rekao je predsjednik dodajući da to treba zaustaviti.U međuvremenu su prosvjednici u petak upali u urede pokrajinskih vlasti na zapadu Ukrajine. Prosvjednici su zauzeli urede guvernera u gradovima Ivano-Frankivsk i Černivci. Također su okružili zgrade administracije u Užgorodu, Lucku, Hmelnickiju, Žitomiru i Sumiju.

Regionalni parlament na tradicionalno proruskom Krimskom poluotoku pozvao je predsjednika Janukoviča, vijeće za nacionalnu sigurnost i obranu te članove parlamenta da proglase izvanredno stanje kako bi zaustavili 'anarhiju i nasilje' u Ukrajini. Taj poziv upućen je nakon zauzimanja ureda guvernera u tri zapadna grada - Lvivu, Ternopilu i Rivneu - u četvrtak. Napetosti u Kijevu i dalje su visoke iako trenutačno vlada zatišje. Poznati glumac Arnold Schwarzenegger objavio je video snimku na YouTubeu u kojoj je izrazio potporu protuvladinim prosvjedima u Ukrajini.

'Želim poslati poruku narodu Ukrajine kako bi ljudi znali da im želim sreću u njihovoj mirnoj borbi za demokraciju i slobodu', rekao je Schwarzenegger na snimci. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene