Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Traže podršku

Kijev traži od svijeta nepriznavanje Krima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je u utorak međunarodnu zajednicu da ne prizna "Republiku Krim", koju su u ponedjeljak proglasile separatističke vlasti, kao ni bilo kakav sporazum koja bi ova mogla sklopiti.

"S obzirom na činjenicu da je nezavisnost Krima proglasio nezakoniti organ po isteku protuustavnog referenduma, ministarstvo vanjskih poslova Ukrajine upućuje svim članovima međunarodne zajednice svesrdni zahtjev da se suzdrže od priznavanja 'Republike Krim' na međunarodnom planu", piše u priopćenju na diplomatskoj internet stranici Kijeva.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Zastrašujuća poruka Rusija zaprijetila velikoj europskoj zemlji, za sve krivo nuklearno oružje: "Postat će naša meta!" Pogreb Alekseja Navaljnog Mora odraditi pokoru Suspendiran svećenik koji je vodio pogrebni obred za Navaljnog: Bit će poslan u drugu crkvu da čita psalme

Međunarodno pravo zabranjuje državama da priznaju "pseudodržave" ili "svaku situaciju, sporazum ili savez" posljedičan njihovom osnivanju, "ako ono proizlazi iz ilegalnog pribjegavanja sili", objavljuje ministarstvo aludirajući na ugovor o pripojenju Rusiji.

Ministarstvo optužuje Rusiju da je koristila "silu i prijetnju pribjegavanju sili" kao podršku proglašavanju nezavisnosti Krima.

"S obzirom na status Rusije kao nuklearne sile, taj postupak "poprima posebno opasan karakter za teritorijalni integritet Ukrajine, kao i za mir i međunarodnu sigurnost u cjelini", dodaje se u priopćenju. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene