Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obeštećenje i terapije

Katolička crkva u samo godinu dana isplatila 120 milijuna dolara žrtvama pedofilije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tijekom 2013. i 2014. godine zaprimljeno je 657 optužbi za svećeničku pedofiliju.

Američka katolička crkva potrošila je između lipnja 2013. i lipnja 2014. godine 120 milijuna dolara za obeštećenje žrtava seksualnog zlostavljanja te 30 milijuna za programe borbe protiv pedofilije, piše u petak u godišnjem izvješću koji su naručili biskupi.

Pročitajte i ovo Ilustracija Slučaj Sotin Pedofilija potresa Katoličku crkvu u Hrvatskoj: Zašto HBK šuti? Vlado Košić Seksualno zlostavljanje djece Košić o skandalu u Crkvi: ''Mediji propagiraju pornografiju i erotske filmove, a mi u Crkvi smo kao neki pedofili''

U tom 12. izvješću ističe se da je 120 milijuna potrošeno na obeštećenje, terapije za žrtve i odvjetničke troškove dok je tridesetak milijuna poslužilo za prevenciju, precizira Konferencija američkih biskupa.

Američka crkva svake godine izdaje izvješće o optužbama za zlostavljanje i naporima crkve nakon izbijanja skandala sa svećenicima pedofilima u SAD-u 2002. kad je bostonski nadbiskup priznao da je štitio svećenika odgovornog za brojna seksualna zlostavljanja.

Stravična otkrića: Na božićnim zabavama opijali su, zlostavljali i ubijali dječake

Tijekom razdoblja 2013./14., prispjelo je 657 optužbi za svećeničku pedofiliju, od kojih je za 130 utvrđeno da su osnovane, 243 se istražuje ali ostale nisu dokazane.

Trideset sedam slučajeva prijavljena sekularnim vlastima uključuje trenutno maloljetne osobe, od kojih je šest potvrđeno, a ostali podvrgnuti istrazi ili nedokazivi, dodaje Konferencija. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene