Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nije spreman

Karzai zasad odbija potpisati sporazum sa SAD-om

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Afganistanski predsjednik Hamid Karzai odbio je potpisati sigurnosni sporazum sa Sjedinjenim Državama, objavila je Bijela kuća, dodajući da bi Washington mogao donijeti odluku da sljedeće godine povuče sve svoje vojnike iz Afganistana.

Hamid Karzai je američkoj savjetnici za nacionalnu sigurnost Susan Rice u Kabulu u ponedjeljak rekao da SAD mora odmah zaustaviti sve napade na afganistanske domove i pokazati svoju predanost mirovnim pregovorima, rekao je Karzaijev glasnogovornik. On je dodao da će tek kad se ispune ti uvjeti Karzai potpisati sporazum.

Bijela kuća je objavila da je Karzai na sastanku s Rice iznio nove uvjete i naveo da 'nije spreman u kratkom roku potpisati (bilateralni sigurnosni sporazum)'.

Afganistanska plemenska skupština Loja Džirga izglasala je u nedjelju taj ključni sigurnosni sporazum sa Sjedinjenim Državama, koji bi trebao omogućiti ostanak američkih snaga u zemlji i nakon 2014.

Pročitajte i ovo Ilustracija Drama u Japanu Jedna osoba umrla, a deseci u bolnici zbog tableta: Farmaceutski div povukao ih iz prodaje, sve se istražuje Slika nije dostupna Obamini planovi Šalje još vojnika i najavljuje povlačenje

>>Po novom afganistanskom zakonu preljubnike će kamenovati

Taj bilateralni sporazum, koji je dogovoren nakon višemjesečnih pregovora, trebao bi definirati modalitete američke vojne nazočnosti u Afganistanu nakon povlačenja 75.000 vojnika NATO-a do kraja 2014.

Loja Džirga prihvatila je sporazum i zatražila od predsjednika Karzaija da ga potpiše do kraja godine kako bi on stupio na snagu.

Međutim, Karzai je najavio da sporazum neće potpisati prije predsjedničkih izbora koji se trebaju održati 5. travnja sljedeće godine.

Mogućnost odgode ljuti Washington koji je već dao na znanje da dodatna odgoda ne bi bila ni praktična ni zamisliva, te rekao da namjerava zaprijetiti potpunim povlačenjem američkih snaga ako se to dogodi.

'Ako ne dođe do brzog potpisivanja, SAD neće imati drugog izbora već će početi planirati budućnost poslije 2014. u kojoj neće biti vojne nazočnosti SAD-a i NATO-a u Afganistanu', rekla je Rice.

Plemenska skupština nema pravnu težinu i može samo preporučiti predsjedniku da bi nešto trebalo učiniti, a Karzai ju je sazvao kako bi dobio savjet treba li potpisati sporazum sa SAD-om.

Američke snage nalaze se u Afganistanu od svrgavanja talibanskog režima krajem 2001. godine. Trenutno se u Afganistanu nalazi 47 tisuća američkih vojnika, a prema sporazumu nakon povlačenja glavnine snaga u toj bi zemlji nakon 2014. ostalo oko osam tisuća vojnika. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene