Obavijesti Video Pretražite Navigacija
EUTANAZIJA U ŠVICARSKOJ

Osmislio kapsulu za pomaganje u samoubojstvu: "Smrt nastupa u 30 sekundi, bez panike i osjećaja gušenja"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Švicarskoj je legalizirana eutanazija, pa mediji navode kako će od iduće godine biti u upotrebi kapsula za potpomognuto samoubojstvo.

Kapsula namijenjena korištenju u potpomognutom samoubojstvu, uspješno je prošla tehnički i pravni pregled u Švicarskoj i trebala bi biti spremna za rad u toj zemlji sljedeće godine, rekao je njezin tvorac.

Eutanazija je legalna u Švicarskoj, a 2020. je 1300 ljudi pribjeglo postupku, prema podacima dviju glavnih organizacija za pomoć samoubojstvima.

Životi korisnika usluga prekinuti su gutanjem tekućeg natrijevog pentobarbitala, koji pacijente dovodi u duboku komu prije nego što umru, ali dr. Philip Nitschke, programer iza kapsule Sarco predlaže drugačiji pristup, obećavajući svojim klijentima brzu i mirnu smrt bez ikakvih droga, navodi portal Swiss info, čiji su novinari razgovarali s Nitschkeom.

Pročitajte i ovo Bolnica, ilustracija (Foto: Getty Images) Samo za svoje državljane Kao sedma na svijetu: Većinski katolička zemlja izglasala legalizaciju eutanazije

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna BEZ POSLJEDICA Austrijski sud dopustio potpomognuto samoubojstvo: ''Čovjek ima pravo na dostojno umiranje''

Njegova kapsula postiže svoj cilj tako što se puni dušikom, te tako brzo smanjuje koncentraciju kisika i ubija osobu koja je unutra kroz hipoksiju i hipokapniju.

Korisnik Sacroa "osjećat će se malo dezorijentirano i možda će se osjećati blago euforično prije nego što izgubi svijest“, objasnio je Nitschke u intervjuu za web stranicu SwissInfo u subotu. Također je rekao da se smrt postiže u 30 sekundi ovom metodom i da „nema panike, nema osjećaja gušenja“.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene