Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Potresna ispovijest

Oteta kanadska novinarka 15 mjeseci je u Somaliji mučena i silovana: ''Htjela sam se ubiti“

Amanda Lindhout i Nigel Brennan (Foto: AFP)
Amanda Lindhout i Nigel Brennan (Foto: AFP) Foto: Afp
Kanadska novinarka Amanda Lindhout je, zajedno s fotografom Nigelom Brennanom, oteta u Somaliji 2008. godine. Tijekom 15 mjeseci zatočeništva brutalno je premlaćivana i silovana.

26-godišnja Amanda Lindhout ovih je dana ispričala potresnu ispovijest o onome što je preživjela u 15 mjeseci zatočeništva u Somaliji. Amanda Lindhout oteta je u Somaliji, zajedno s 36-godišnjim fotografom Nigelom Brennanom koji je tada bio njezin dečko. Otmica se dogodila u kolovozu 2008. godine dok su putovali u Mogadishu, piše DailyMail.

Pročitajte i ovo Vojnici koji se bore protiv Boko Harama Otmica iz škole Djevojčica koju je prije 10 godina oteo Boko Haram spašena je, ali nije bila sama... Ilustracija (Foto: AFP) Otmica Somalski pirati oslobodili brod: Plaćena im vrtoglava otkupnina

Otmičari su za svakoga od njih zahtijevali otkupninu u iznosu od 1,5 milijuna dolara. Par je oslobođen tek nakon što je njihova rodbina otmičarima predala tisuće dolara koje su skupili za otkupninu.

Zaustavili su se zbog parkiranog automobila

U vrijeme otmice Lindhout je u Somaliji bila na zadatku za France24. „Krenuli smo u izbjeglički prihvatni centar, trebala je to biti velika priča“, opisala je Amanda Lindhout posao na koji su krenuli. „Ispred nas je bila otvorena cesta, vidjeli smo parkirani automobil ispred nas. U roku od nekoliko minuta dogodila mi se najgora noćna mora koju sam mogla zamisliti. Iza parkiranog automobila je bilo desetak naoružanih ljudi koji su se skrivali. Sljedeće što sam shvatila bilo je da smo oteti“, dodala je.

„Nakon što su nas zarobili, selili su nas iz kuće u kuću kako ne bismo bili pronađeni. Nakon nekog vremena oboje smo prešli na Islam jer smo očekivali da će prema nama otmičari tada biti humaniji, no to se nije dogodilo“, kazala je kanadska novinarka 26-godišnja Amanda Lindhout.

Četiri mjeseca nakn otmice otmičari su je ugurali u automobil, odvezli usred pustinje i već sljedeći tren ispod njezina vrata bio je nož. „Jedan od otmičara rekao mi je da će mojoj majci dati sedam dana za plaćanje otkupnine ili da će me ubiti“, ispričala je.

Pomišljala je na samoubojstvo

„Nisam mogla podnijeti to mučenje, pomišljala sam na samoubojstvo“, kazala je Lindhout. Tijekom 15 mjeseci je, kako sama priča, bila izgladnjela, više puta premlaćena i silovana. Pokušala je pobjeći iz zatočeništva, no nije uspjela. Priznala je kako je odlučila zaustaviti svakodnevno mučenje koje je proživljavala.

Kako sama kaže, uspjela je doći do britve kojom je planirala samoubojstvo. „Bilo je jutro, na prozoru je bila ptica. Pomislila sam kako je ona možda znak da moram naći još snage i preživjeti bez obzira na sve. Samo sam htjela ponovno vidjeti svoju obitelj“, kazala je kanadska novinarka.

Sve je trajalo 460 dana

Nakon 460 dana zatočeništva, u sobu u kojoj je bila Lindhout ušao je jedan od otmičara i presjekao lanac koji joj je bio oko gležnja. Rečeno im je da su njihovi životi plaćeni i već sljedećeg trenutka bili su u vozilu kojim su ih vozili satima.

Kada su izašli iz kamiona, okružilo ih je 40 naoružanih muškaraca od kojih joj je jedan dao mobitel. „Bila sam potpuno zbunjena time što se događa, uzela sam mobitel i čula majku kako mi govori da sam slobodna“, kazala je kanadska novinarka. Od majke je doznala da otkupnina plaćena i da će oboje biti izbavljeni iz Somalije.

Devet godina kasnije, Lindhout kaže kako pronalazi veliku vrijednost u jednostavnim stvarima koje je prije shvaćala zdravo za gotovo. „Slobodno kretanje, korištenje WC-a kada to želim, gledanja u nebo, sve su to velike stvari za mene“, dodala je.

Jedan od otmičara dobio 15 godina zatvora

Ali Omar Ader, jedan od organizatora otmice novinarke i fotografa, u lipnju ove godine je u Kanadi osuđen na 15 godina zatvora. 40-godišnji državljanin Somalije osuđen je za pomoć u organiziranju otmice iako se tijekom suđenja branio tvrdeći kako je bio prisiljen služiti otmičarima kao pregovarač i prevoditelj. Kako je naveo u svojoj obrani, otmičari su prijetili njemu i njegovoj obitelji.

Ader je uhićen u Ottawi u lipnju 2015. godine. Policajcima je kod uhićenja kazao da je za posao koji je obavio u otmici dobio 10 tisuća dolara.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene