Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Dajemo sve od sebe'

Kan: Ako poštujete upute nema opasnosti od radijacije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Japanski premijer Naoto Kan danas je izjavio kako Japancima ne prijeti opasnost od izlaganja opasnim razinama radioaktivnosti, ukoliko se budu pridržavali naputaka i savjeta koje im svakodnevno daju vlasti.

Dva dana nakon preporuke Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), kojom se Japancima savjetuje da područje evakuacije prošire na više od 20 km oko elektrane, Kan je istaknuo kako japanske vlasti o spomenutim zonama odlučuju u skladu s prijedlozima znanstvenika i stručnjaka.

Pročitajte i ovo Granična policija Uhićeni Hrvati Devetero policajaca i carinika hitno poslano u bolnicu: Izloženi zračenju nakon pronalaska radioaktivnog gromobrana? Ilustracija Trojcu 30 dana zatvora Drama na granici: U Hrvatsku pokušali unijeti radioaktivne tvari, otkrio ih alarm

>> VIDEO: Zastrašujuća snimka iz Fukushime

>> Japan: Tisuće vojnika krenulo u potragu za nestalima

'Od stanovnika Japana tražimo da poštuju službene naputke i savjete, jer u tom slučaju neće imati zdravstvenih posljedica', objasnio je Kan na konferenciji za novinare. Osim odredbe o evakuaciji stanovništva u zoni 20 km oko elektrane Fukushime Daiichi, vlada je donijela i odredbu o obustavi izvoza povrća i mliječnih proizvoda iz nekoliko prefektura u blizini elektrane.

I tokijske su vlasti savjetovale stanovnicima grada da bebama ne daju za piće vodu iz slavina, pošto su u toj vodi otkrivene iznimno visoke razine radioaktivnog joda. 'Vlada je pozvala sve stručnjake da stabiliziraju stanje u elektrani. U ovome trenutku to još uvijek nije postignuto i ne mogu vam precizno reći kad će se to realizirati, no dajemo sve od sebe', rekao je Kan. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene