Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prva u Americi

Ovo je zabranjeno u Kaliforniji!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mnoge američke savezne države reguliraju korištenje solarija, ali Kalifornija je prva koja je ovakvo sunčanje zabranila većini tinejđera.

Kalifornija je prva američka savezna država koja je zabranila korištenje solarija mlađima od 18 godina. Zakon, kojim se želi unaprijediti zdravlje Amerikanaca, na snazi će biti od 1.1.2012. Kalifornijski senator Ted Lieu rekao je da se mlade treba zaštititi od 'smrtno opasne' radijacije koja se koristi u solarijima.

Pročitajte i ovo Papa Franjo predvodi misu za Veliki Petak - 1 Pati od respiratornih problema Papa Franjo na misu stigao u invalidskim kolicima: Nije mogao obred započeti na uobičajen način Sunce, ilustracija - 2 Opasnost od melanoma Sunce je zdravo, ali nosi i brojne opasnosti. Pročitajte savjete stručnjaka i saznajte na što treba posebno obratiti pozornost


Pobuna vlasnika solarija


Krovna udruga koja okuplja vlasnike salona ističe da mladi do 18 godina čine između 5% i 10% njihovih korisnika i da će novi zakon ugroziti njihovo poslovanje. Zanimljivo je da je u Kaliforniji već zabranjeno korištenje solarija djeci mlađoj od 14 godina. Dok ga oni između 15 i 17 godina mogu koristiti samo uz dozvolu roditelja.


Opasnost čestog ‘umjetnog’ sunčanja


Još 2009. Svjetska zdravstvena organizacija je objavila da su solariji 'kancerogeni za ljude' te ih svrstala u kategoriju najvećeg rizika od raka. Toj je odluci pridonijelo i istraživanje kojim je utvrđeno da je rizik melanoma za 75% veći kod ljudi koji su se redovito sunčali u solarijima prije svoje 30-te godine.


Solarij potpuno zabranjen u Brazilu


Zanimljivo, solarij je u potpunosti zabranjen u Brazilu. U Engleskoj i Walesu korištenje solarija zabranjeno je mlađima od 18, a slična je zabrana na snazi i u Škotskoj. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene