Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Detalji operacije

Kako su uhvatili Osamu bin Ladena

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prije dvije godine američki obavještajci pretpostavili su da se Osama bin Laden krije u bogatoj vili u predgrađu Islamabada.

Trag do najpoznatijeg terorista na svijetu išao je preko njegova suradnika. Riječ je o pouzdanom Osaminom kuriru, čovjeku od povjerenja kojem su tek prije četiri godine otkrili ime i prezime.  Osama bin Laden krio se u vili vrijednoj milijun dolara koja je, izgleda, za tu namjenu i bila sagrađena 2005. godine. Nalazi se 50-ak kilometara od Islamabada u četvrti vojnih umirovljenika i veterana.

Pročitajte i ovo Vladimir Šeks Stabilno je Vladimir Šeks operiran, DNEVNIK.hr doznaje detalje Slika nije dostupna Ugovara se termin CIA: Tko iz Senata pošalje zahtjev, može vidjeti mrtvog Osamu!

Detalje cijele operacija hvatanja terorista američkom listu USA Today otkrili su četiri vladina dužnosnika koji su htjeli ostati anonimni, a njihova priča dostojna je špijunskog romana. Operacije je započela u petak u 8.20 ujutro. Predsjednik Obama je bio na putu u Alabamu gdje je trebao pregledati štetu koju je napravio tornado kada je odlučio poslati ekipu specijalaca u helikopteru na 'sumnjivu vilu' u Islamabadu.

>> UŽIVO: Ubijen je Osama bin Laden, najtraženiji svjetski terorist

>> FOTO: Objavljena fotografija Osame bin Ladena?

Riječ je o višemjesečnom tajnom planiranju i samo je nekoliko ljudi u američkoj vladi znalo da se locirao Osama bin Laden. Informacija je bila potvrđena u kolovozu 2010. godine.
Nisu mogli vjerovati da se najtraženija osoba na svijetu nalazi u bogatoj vili osam puta većoj od bilo koje druge u naselju.
U njoj su živjeli bin Ladenov suradnik s bratom i obiteljima. Nisu iznosili smeće vani kao ostali stanovnici već su ga palili u dvorištu. Pročelje kuće opasano je zidovima visine preko 5 metara, trebalo je proći dvoja sigurnosna vrata, a prozora nije bilo.

Pakistan također nije bio informiran i akciju su izveli izravno Amerikanci po svojoj doktrini da najtraženije teroriste mogu loviti bilo kada i bilo gdje, po priopćenju iz Islamabada Samu operaciju napada na tu palaču izvršio je mali američki tim elitne mornaričke protuterističke postrojbe (SEAL) koji su do lokacije doletjeli u četirima helikopterima. Po američkom vremenu je bila nedjelja popodne, a po mjesnom ponedjeljak prije zore. Bin Ladenovi čuvari otvorili su vatru na njih s krova zgrade. U sukobu koji je uslijedio Bin Laden je ustrijeljen u glavu. Ubijena su još trojica muškaraca, a za jednog se pretpostavlja da je njegov sin. Smrtno je stradala i jedna žena, koju je jedan od Bin Ladenovih čuvara koristio kao živi štit. Cijela akcija trajala je četrdesetak minuta. Pakistan također nije bio informiran i akciju su izveli izravno Amerikanci po svojoj doktrini da najtraženije teroriste mogu loviti bilo kada i bilo gdje, po priopćenju iz Islamabada.

Nekoliko sati poslije predsjednik SAD-a je upoznao javnost s uspjehom operacije.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene