Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sve više izbjeglica

Kako je ovaj Sirijac poručio svojim sunarodnjacima: 'Ne dolazite u Švedsku!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mahmoud je sirijski izbjeglica koji se nakon 21 pokušaja uspio iz Grčke dočepati Švedske. Sada koristi društvene mreže i svoj osebujni humor da svojim sunarodnjacima pokaže što ih (ne)čeka na sjeveru Europe.

Mahmoud Bitar je izbjeglica iz Sirije. Životni poduhvat ovog mladića bio je da pobjegne iz ratne zone i sve većeg siromaštva Sirije. Nakon tri godine - u tome je uspio. A svoj je životni poduhvat je i snimao.

Pročitajte i ovo Ilustracija Počinitelj uhićen U napadu na švedski počasni konzulat u Turskoj teško ozlijeđena zaposlenica Erdogan dao zeleno svjetlo Švedskoj Samit u Litvi Senzacionalna vijest prije početka samita: Turska konačno popustila, Švedska dobila zeleno svjetlo za ulazak u NATO

Svjestan da mnogi Sirijci riskiraju živote da bi došli do 'obećane zemlje' - Švedske, odlučio je iskoristiti moć društvenih mreža i svoj smisao za humor, da im pokaže da u Švedskoj nije sve baš onako kako oni misle. I da se dobro pripreme i razmisle prije nego krenu u taj poduhvat.

'Dobijete veliku kuću, lijep automobil, posao i puno novca. To je ono što Sirijci misle da je osigurano za azilante u Švedskoj', rekao je za BBC Mahmoud Bitar.

Jedan od njegovih videa, koje redovito objavljuje na YouTubeu gdje ga redovito prati više od 20.000 ljudi, prikazuje upravo njegovu zafrkanciju na račun nerealnih očekivanja - kako svakog sirijskog azilanta u Švedskoj čeka: velika kuća, skupi Mercedes i lova na drveću.

Ovaj kreativni i optimističan Sirijac dokumentirao je svoj trogodišnji put bijega iz Sirije za Švedsku.

Prvo je iz Sirije došao u Tursku, potom je otišao za Egipat pa nazad za Tursku. Potom se dočepao Grčke. Ondje je proveo jednu godinu i nakon 21 pokušaja uspio doći u Švedsku

 

انحس يوم كان بعمري مارح انساه ٤ تيام بالجبال والغابات ولبسونا ع اساس اجانب شروطة وشحاطة وحلق ومابعرف شو من ٥ شهور له...

Posted by ‎محمود بيطار Mahmoud bitar‎ on Sunday, 22 February 2015

'Ljudi pretjeruju i budu uvjereni kako je u Švedskoj sve fantastično pa kada dođu budu razočarani. Stoga im pomoću humora i smiješnih skečeva pokušavam pokazati da nije sve tako super', kaže Mahmoud.

Mahmoud je svjestan i zahvalan Šveđanima što su otvoreni prema izbjeglicama i što su spremni pomoći njegovim sunarodnjacima koji najčešće bježe zbog rata i neimaštine, ali njegova je želja vratiti se u Siriju. 'To je jedinstvena i za mene najljepša zemlja na svijetu', kaže Mahmoud.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene