Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

USKORO UŽIVO SDP sazvao izvanrednu presicu, komentirat će odluku Ustavnoga suda

Pogled iza rešetaka

ZATVOR UNUTAR ZATVORA Najozloglašeniji kriminalci i ubojice progovorili o životu iza rešetaka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kako izgleda život u zatvoru za 60 najopasnijih zločinaca u Velikoj Britaniji?

Pogled iza rešetaka 'zatvora unutar zatvora', kako se zovu posebni odjeli na kojima su smješteni najozloglašeniji kriminalci - ubojice i silovatelji - najčešće nakon što su napali stražare ili druge osuđenike, otkriva restriktivne uvjete u kojima zatvorenici izdržavaju svoje dugotrajne zatvorske kazne. Praktički su lišeni ljudskog kontakta, a njihova je svakodnevica toliko klaustrofobična da je zatvorenici uspoređuju sa životom u podmornici.

Sve je detaljno opisano u posebnom izvješću inspekcije koja je obišla najstrože čuvane zatvorske jedinice i razgovarala s najopasnijim kriminalcima. Oni praktički ne izlaze u dvorište već šetati mogu samo u 'dehumanizirajućim kavezima', a nebo i danje svjetlo mogu vidjeti tek tu i tamo. Izaći iz ćelije/samice mogu samo dva do tri sata na dan jer su, tvrde u zatvorskom sustavu, previše opasni.

Svi oni koji jednom uđu u posebne jedinice, a riječ je najčešće o osuđenicima koji su dobili duge zatvorske kazne, teško da će ikada biti premješteni. Od 1998. samo je petorici uspio premještaj u obične zatvore.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna kroz aplikaciju sky Veliki uspjeh policije u BiH: Ušli u trag tisućama kriminalaca - "To im neće biti oprošteno" Razbijena narko skupina u Zagrebu - 3 Rat narko bandi Policija razbila narko skupinu u Zagrebu: Svi uhićeni dovedeni pred tužitelja

RATNI ZLOČINAC S OVČARE U zatvoru umro Mile Mrkšić

Među najopasnijim zatvorenicima posebnih jedinica koji su počinili okrutne zločine izvan i unutar zatvorskih zidova je Charles Bronson, najopakiji britanski zatvorenik, koji je iza rešetaka više od 40 godina.

Kevan Thakrar, osuđen na 35 godina. U zatvoru je završio zbog trostrukog ubojstva povezanih s drogom, a onda je u zatvoru sa staklenom bocom izbo tri zatvorska čuvara.

Lee Foye je osuđen zbog ubojstva partnera, no onda je u zatvoru ubio pedofila. Kada je premješten u posebnu jedinicu u Buckinghamshireu, žiletom si je odrezao jedno uho. Nakon tri mjeseca odrezao si je i drugo.

Kamel Bourgass, Alžirac osuđen na 17 godina, zbog sudjelovanja u terorističkom djelu 2002. godine kada je ubio policajca. Smješten je u posebnu jedinicu zbog širenja ekstremističkih ideja, piše Independent.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene