Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Vrijeme da se smire emocija'

Kacin: Datum početka pregovora Srbija neće dobiti ove godine

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Datum početka pregovora sigurno neće biti u ovoj godini, a bit će objavljen onda, kada Srbija pokaže dokaze da je spremna za proces ulaska u Europsku uniju, rekao je izvjestitelj Europskog parlamenta Jelko Kacin.

Izvjestitelj Europskog parlamenta Jelko Kacin je nakon susreta s predsjednikom Skupštine Vojvodine Istvanom Pasztorom ocijenio da je Vojvodina 'najveći argument' Srbije na njezinu putu ka EU.

U osvrtu na odluku Ustavnog suda Srbije o neustavnosti odluke da Vojvodina ima svoje predstavništvo u Bruxellesu, Kacin je rekao da je to 'suluda ideja' i istaknuo da, ako već duži niz godina ured mogu imati srbijanski gradovi Niš i Kragujevac, ne vidi razloga zašto to ne bi mogla i Vojvodina, naglasivši svoje mišljenje da je vrijeme da se smire emocije i na čitavu situaciju gleda iz objektivne perspektive.

'To se odnosi i na Kosovo', rekao je Kacin, koji očekuje da nova vlast u Srbiji neće na taj problem gledati s povijesno emotivnog stajališta, jer pored političkog bitan je i gospodarski faktor. To je 'jedini pravi put za stabilnost na Balkanu', ukazao je Kacin.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Napetost zbog rezolucije Genocid u Srebrenici ponovno izaziva tenzije, Vučić poručio: "Suprotstavit ćemo se koliko možemo" Tomislav Žigmanov Tri put više nego 2020. Na izbore za Sabor izašao rekordan broj birača i u Srbiji

>> I Srbija kreće s otkazima u državnoj upravi

On je podsjetio da je EU značajno povećala stredstva fondova za Srbiju i da je više od polovice ukupnih sredstava usmjerenih zapadnom Balkanu u fondovima EU-a namijenjeno Srbiji.

'Siguran sam da će Vojvodina znati aktivirati ta sredstva, ali se bojim da drugi dijelovi Srbije nemaju ni ljudski, ni administrativni potencijal za aktiviranje tih sredstava', rekao je.

Kacinov domaćin u Novom Sadu Istvan Pasztor rekao je da je proteklih tjedana bilo najava da pitanje Vojvodine treba internacionalizirati, čemu se on protivi.

'Za mene je ta riječ sadržajno problematična. Pitanje Vojvodine ne treba internacionalizirati, jer se ono ne može sakriti', kazao je Pasztor, dodajući da je s Kacinom upravo razgovarao i o odlukama Ustavnog suda Srbije. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene