Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Južnoafrički predsjednik Mbeki podnio ostavku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Južnoafričke Republike Thabo Mbeki kojega je njegova stranka opozvala pet mjeseci prije općih izbora, u nedjelju je podnio ostavku parlamentu, u času kada je zemlju zahvatila najgora kriza od pada apartheida.

"Poslao sam pismo časnom kolegi Baleki Mbeteu, predsjedniku parlamenta, i podnio ostavku na visoku dužnost predsjednika Južnoafričke Republike, koja će stupiti na snagu na dan koji će odrediti Narodna skupština", rekao je Mbeki u nastupu za radio i televiziju.

Pročitajte i ovo Trajekt Jadrolinije u splitskoj luci Pismo vrhu kompanje Sindikat Jadrolinije traži ostavku predsjednika Uprave: ''Znao je da brod Oliver nije spreman'' Damir Vanđelić Predložio rješenja Damir Vanđelić: "Registar imovine lošiji je no ikad, HDZ i SDP ponašaju se kao pijani bogataši"

"Pedeset dvije godine bio sam vjeran član Afričkog nacionalnog kongresa. I dalje sam član ANC-a i zato poštujem njegovu odluku", dodao je.

Glavni odbor stranke koja je na vlasti u zemlji nakon prvih višerasnih izbora 1994., opozvala je u subotu Mbekija kojeg sumnjiči da je instrumentalizirao pravosuđe kako bi onemogućio suparniku, predsjedniku ANC-a Jacobu Zumi, da postane predsjednik.

Predsjednika u Južnoafričkoj Republici ne bira narod, već parlament. Mbeki čija se legitimnost temelji na imenovanju ANC-a nije se mogao usprotiviti zahtjevu svoje stranke da dade ostavku.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene