Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pitanje Sjeverne Koreje

AKO RAT POČNE... 'Kina ne može opet napraviti nacionalnu žrtvu za režim koji je nedokazan'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kineski vojni savjetnik upozorio je Kinu da se spremi za rat na Korejskom poluotoku, ali da pritom ne žrtvuje toliko, kao u 50-im godinama 20. stoljeća.

"Kina mora poduzeti strože protumjere", ističe general bojnik Wang Haiyun, govoreći o propadanju sigurnosne situacije nakon najnovijeg nuklearnog testiranja provedenog nedavno u Sjevernoj Koreji.

Pročitajte i ovo Ilustracija Širenje sukoba Zlokobna najava svjetske velesile: Iran će napasti Izrael, upućeno upozorenje Ilustracija Sve napetije Zabrinjavajuća poruka: "Vrijeme je da budemo spremni za rat, više nego ikada prije"

"Kina mora prilagoditi raspodjelu sile duž sjeveroistočne granice... te se pripremiti vojno i diplomatski za sve potencijalne rizike što je prije moguće", rekao je Wang za Global Times, a prenosi Business Insider.

Wang je bio dio vojnog atašea u Rusiji i stariji je savjetnik Kineskog društva za međunarodnu strategiju, think tank grupu koju predvodi Sun Jianguo, zamjenik šefa zbora Središnje vojne komisije.

Prijetnje koje je Wang identificirao, osim sjevernokorejskih testiranja, su - odluka SAD-a o slanju nosača zrakoplova, strateških bombardera i nuklearnih podmornica u južnokorejske i japanske baze te raspodjela proturaketnog štita u Južnoj Koreji.

Wang je otišao i toliko daleko da je pozvao kineske vlasti da već sad počnu planirati s tim kako se nositi s potencijalnim prekograničnim nuklearnim zagađenjem, ako bi SAD, Japan ili Južna Koreja napali sjevernokorejska nuklearna postrojenja.

Wang ističe i da Peking treba nagovoriti Pjongjang protiv razvoja nuklearnog naoružanja i balističkih projektila te da bi Sjeverna Koreja doživjela "nacionalnu katastrofu", ako bi izbio rat.

"Jednom kad rat počne... Kina ne može opet napraviti nacionalnu žrtvu za režim koji je nedokazan", smatra Wang.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene