Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NADGLEDAJU SEPARATISTI

196 tijela stradalih na letu MH17 ukrcana u vagone s hladnjačama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Proruski su separatisti odnijelitijela stradalih putnika s mjesta nesreće na nepoznatu lokaciju', javio je AP. Potom je objavljeno da su tijela ukrcana u vagone u mjestu 15 kilometara udaljenom od mjesta nesreće.

17:38 Malezijski premijer Nadžib Razak zatražio je u nedjelju da se tijela Malezijaca stradalih u zrakoplovu srušenom u Ukrajini vrate kući prije kraja muslimanskoga svetog mjeseca ramazana.

Pročitajte i ovo Zrakoplov Southwest Airlines Novi kvar Boeinga Drama u zraku: Avionu otpao poklopac motora za vrijeme leta - "Hvala za infarkt!" Slika nije dostupna na oko 2800 kilometara od moskve Nešto tu ne štima: Ruski ministar vanjskih poslova letio prema Kini, na pola puta se okrenuo

Želimo da se žrtve vrate prije Hari Raye (završetka ramazanske svetkovine), prenio je malezijski portal Malaysiakini premijerove riječi izrečene u glavnome gradu Kuala Lumpuru.

'Malezijske će vlasti vratiti one koji su identificirani, kako bi mogli počivati na malezijskome tlu', dodao je. 'Ne smijemo dopustiti situaciju u kojoj netko može preuzeti mrtve i odvesti ih na nepoznato mjesto', dodao je.

14:40 - Vođa proruskih separatista izjavio je da će pronađene crne kutije, koje se nalaze u njihovim rukama, predati nadležnim tijelima Organizacije međunarodne civilne avijacije, specijaliziranoj ustanovi Ujedinjenih Naroda (ICAO), javlja AP.

14:00 - 'Neki predmeti, među kojima i najvjerovatnije crne kutije, pronađeni na mjestu nesreće, dostavljeni su u Donjeck i u našim su rukama', kazao je Aleksander Borodai, vođa proruskih separatista, samozvani 'premijer' samoproglašene 'Narodne Republike Donjeck' na novinskoj konferenciji. Njegove navode mogu potvrditi samo stručnjaci.

'Među nama nema stručnjaka koji bi mogli potvrditi izgled crnih kutija, ali smo u Donjeck donijeli neke tehničke predmete koji bi mogli biti crne kutije putničkog zrakoplova', kazao je.

Prije 'premijera' je i proruski pobunjenik koji se naziva 'Nova Rusija' na Twitteru u nedjelju objavio da su crne kutije iz srušenoga malezijskog zrakoplova donesene u pobunjeničko uporište Donjeck.

Sergej Kavtaradze, viši dužnosnik proruske "Narodne Republike Donjeck" tad nije htio komentirati taj podatak, ali prenijela ga je ruska agencija Interfax.

13:28 - Glasnogovornik ukrajinskog vijeća sigurnosti izjavio je u nedjelju da proruski pobunjenici na istoku zemlje rade sve što mogu kako bi sakrili dokaze da su ruske rakete srušile malezijski zrakoplov. "Teroristi čine sve kako bi sakrili dokaze umiješanosti ruskih raketa u rušenje tog zrakoplova", rekao je Andrij Lisenko na tiskovnoj konferenciji.

On je kazao da su pobunjenici odvezli ostatke zrakoplova i mrtva tijela u kamionima čime su komrpomitirali mjesto nesreće koje bi trebalo biti osigurano i netaknuto kako bi istražitelji mogli utvrditi što i tko je prouzročio pad zrakoplova. "Teroristi su odvezli 38 mrtvih tijela u regionalnu bolnicu (u Donjecku). Što se tiče drugih tijela, ne znamo kamo su ih odvezli", rekao je Lisenko.

13:25 - Nakon dugotrajne i mukotrpne potrage, konačno je pronađena crna kutija. Djelatnici spasilačke službe iskopali su je iz ostataka izgorjelog zrakoplova zapis leta MH17. Crna kutija trebala bi konačno dati odgovore na brojna pitanja, javlja Reuters.

13:00 - Naoružani su vojnici koji su prisilili djelatnike Hitne pomoći da im predaju svih 196 dosada pronađenih tijela žrtava, tijela su ukrcali u hladnjače na vlak u gradu Torezu koji se nalazi 15-ak kilometara od mjesta nesreće. Vlak je krenuo prema separatističkom središtu, gradu Donjecku, javlja agencija AP.

Tijela bi trebala biti prebačena u Ilovajsk, grad koji se nalazi istočnije prema granici s Rusijom.

11:50 - Poslanici OSCE-a, nakon što su tijela stradalih ukrcana na vlak, napustili su grad Torez iz kojeg će vlak s tijelima krenuti na za sada još uvijek nepoznatu lokaciju. Ondje su i naoružani vojnici. U ovim trenucima nitko ne čuva tijela.

'Velik broj tijela ukrcan je u vagone s hladnjačama na stanici Torez. Smrad je nesnosan. Ima iznimno puno naoružanih ljudi', stoji u objavi The Guardianovog novinara.

Do prije nekoliko trenutaka, prije odlaska OSCE-a, vlak su čuvali i pripadnici Berkuta.

11:00 - Pripadnici ukrajinske Hitne pomoći, zaduženi za sklanjanje tijela žrtava, pod prijetnom od strane proruskih separatista, tijela su morali predati pobunjenicima, priopćila je agencija AP.

10:30 - Proruski separatisti pomaknukli su sva tijela žrtava stradalih u padu zrakoplova MH17 na letu od Amsterdama u Kuala Lumpur, za kojeg se vjeruje da ga je pogodio projektil tipa zemlja-zrak BUK kojeg u svojem naoružanju imaju i Ukrajina i Rusija. Tijela stradalih putnika proruski su separatisti prenijeli na za sada još uvijek nepoznatu lokaciju, javlja AP.

Podsjetimo, u subotu su djelatnici Hitne pomoći započeli su sklanjanje tijela žrtava.  

10:00 - Predstavnici ukrajinskog ministarstva za izvanredna stanja u pokrajini Donjeck na istoku Ukrajine objavili su u nedjelju da je 196 tijela pronađeno na mjestu pada malezijskog zrakoplova na letu MH17.

'Do 7 sati ujutro u području Šahtarski na mjestu pada Boeinga 777 pronađeno je 196 tijela', priopćeno je.

Radnici ukrajinskih željeznica rekli su u nedjelju da su tijela smještena u kamione hladnjače na postaji u gradu Torez, 15 kilometara udaljenom od mjesta nesreće.

Reutersov očevidac vidio je pet takvih kamiona na željezničkoj postaji.

'Tijela su donijeli tijekom noći', rekao je željeznički djelatnik u Torezu.

Hladnjače će biti prebačene u Ilovajsk, grad koji se nalazi istočnije prema granici s Rusijom.

Pobunjenici izmijenili dokaze

Podsjećamo, tijekom jučerašnjeg dana stigle su informacije da su proruski pobunjenici izmijenili dokaze na mjestu pada zrakoplova na letu MH17, što može potpuno poremetiti istragu, ustvrdila je u subotu, nakon ukrajinske, i malezijska vlada, ocijenivši da su uništeni ključni dokazi u području pada zrakoplova i istaknuvši da to smatra 'izdajom' žrtava poginulih u katastrofi.

'Cijelo mjesto nesreće je kompromitirano i postoje znakovi da ključni dokazi nisu sačuvani na mjestu događaja. Takvo ponašanje na mjestu pada zrakoplova može iskriviti samu istragu', rekao je malezijski ministar prijevoza Liow Tiong Lai, koji će stići u Ukrajinu u subotu.

Ukrajina je prst krivnje za uništavanje dokaza uperila u proruske pobunjenike i Rusiju. 'Ukrajinska vlada službeno priopćuje da teroristi, uz pomoć Rusije, pokušavaju uništiti dokaze tog međunarodnog zločina. Prema vladinim podacima, teroristi su 38 tijela prenijeli u mrtvačnicu u Donjeck', stoji u priopćenju u kojem se optužuje stručnjake s 'jakim ruskim naglaskom' da su prijetili da će sami obaviti obdukcije.

08:00 - Američki državni tajnik John Kerry naglasio je u subotu u telefonskom razgovoru s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom da se istražiteljima mora osigurati potpuni pristup mjestu nesreće malezijskog zrakoplova u Ukrajini, objavilo je američko ministarstvo vanjskih poslova.

Kerry je rekao Lavrovu da su Sjedinjene Države 'vrlo zabrinute' zbog izvješća da su ostaci žrtava i krhotine zrakoplova uklonjeni ili neovlašteno dirani, stoji u priopćenju State Departmenta.

Malaysia Airlines vraća novac svim putnicima koji žele vratiti već kupljene karte

Kerry je kazao da je Washington također zabrinut zbog uskraćivanja međunarodnim istražiteljima i promatračima Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) 'odgovarajućeg pristupa' mjestu nesreće u istočnoj Ukrajini, navodi se u priopćenju.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je pak da su se Lavrov i Kerry složili da svi dokazi iz srušenog zrakoplovom, uključujući i snimač leta, trebaju biti na raspolaganju radi međunarodne istrage, te da stručnjacima treba dati pristup mjestu nesreće.

'Složili su se oko glavnog - da je potrebno osigurati apsolutno nepristranu, neovisnu i otvorenu međunarodnu istragu nesreće malezijskog zrakoplova u istočnoj Ukrajini koja se dogodila 17. srpnja', priopćilo je rusko ministarstvo.

Kijev spreman ići do kraja: Donjeck proglasite terorističkom organizacijom!

Prema informacijama iz Moskve, Kerry i Lavrov kazali su da sve strane trebaju nastaviti raditi u smjeru ciljeva postavljenih 17. travnja u Ženevi usmjerenih na okončanje neprijateljstava i pokretanje transparentnog procesa dogovora koji će uključivati sve ukrajinske regije.

State Department objavio je pak da je Kerry pozvao Rusiju da poduzme 'izravne i jasne akcije za smanjenje napetosti u Ukrajini'. Takve radnje bile bi 'poziv pro-ruskim separatistima u istočnoj Ukrajini da polože oružje, puste sve taoce i uključe se u politički dijalog u smjeru mira s ukrajinskom vladom, te zaustavljanje dotoka oružja i boraca u istočnu Ukrajinu i dopuštanje promatračima OESS-a da pomognu osigurati granicu', objavio je State Department. (Hina / M.G./D.B.)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene