Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Neozbiljni formulari

Jeste li znali da su neki od eurozastupnika i gospodari svemira?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tako su se opisali u evidenciji osobnih podataka u Europarlamentu. Možda je nekima s plaćom od 6 i pol tisuća eura dosadno i jednostavno su taj posao shvatili kao dobru zabavu.

Niz povlastica, primamljiva plaća, posao - odgovoran. Prestižnu funkciju europskog zastupnika, očito, nisu svi ozbiljno i shvatili. Barem ne u Kodeksu ponašanja. U dokumentu u kojem su europarlamentarci dužni dostaviti izjave o financijskom stanju i interesima pišu svašta.

Pročitajte i ovo Nina Skočak Skuplja potpise za kandidaturu Poznata tiktokerica želi u Europski parlament: "Na mojoj listi svi su mlađi od 30 godina" Kampanja presica SDSS-a Pupovac odgovorio zašto je glasao za Turudića

Danski liberalni demokrat, Jens Rohde poslužio se nevjerojatnim lažima. Prije nego je grijao europsku fotelju bio je, kaže, 'gospodar svemira' i to s plaćom većom od 10 tisuća eura.

Napisati takvo nešto Miloradu Pupovcu, kao hrvatskom promatraču u Bruxsellesu ne bi niti palo na pamet. 'U ozbiljnim dokumentima i materijalima, sasvim sigurno ne, u raspravi u parlamentu, da, ako bi to bilo u funkciji rasprave. Neformalno, opušteno i nekonvencionalno ponašanje ne bi nam pristajalo', kaže Pupovac.

>> Degradacija višejezičnosti u EP-u, pravilnik o financijama dostupan samo na engleskom!

S obzirom da još ne mogu raspravljati i glasovati sličan formular 12 hrvatskih promatrača nije moralo ispuniti. Ali su popisali svaku stvar koju su dobili, od ključeva za urede, bedža s kojim se kreću, kao i pokrivanje svih putnih i svih financijskih troškova. Lagao, kaže naš sugovornik, nije.

Puno iskusnija njemačka zastupnica, Doris Pack, svojim obvezama nije pristupila. I pridružila se onima koji su rubrike ostavili praznima. Takvih je 12 posto. Za razliku od nje, izvjestitelj Europskog parlamenta za Hrvatsku Hannes Swoboda nije ništa skrivao.

Mnogi, doduše, i nisu smatrali važnim prijaviti bave li se uz ovu i drugim aktivnostima, jesu li za njih i koliko plaćeni. 'Kad se nešto izruguje, onda znači da se ne primjenjuju ozbiljna pravila i u pravilu se nešto skriva', kaže Ingrid Antičević Marinović.

Nije poznato postoje li sankcije za kršenje ovakvih pravila. No, s obzirom da je riječ o osobama, koje kreiraju važne odluke u Bruxsellesu i za to su plaćene, onima koji budu podatke provjeravali neće biti nimalo smiješno.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene