Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jens Spahn

'Burkofob' koji bi mogao biti sljedeći kancelar Njemačke

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tijekom 11 godina koliko je Angela Merkel na čelu Njemačke, uz sve krize koje su potresale Europu, ona se mogla osloniti na jednu konstantu: lojalnost svoje stranke.

Njemačka kancelarka Angela Merkel za čvrstu vladavinu, između ostalog može zahvaliti i tome što u redovima svoje stranke nije imala trzavica.

Pročitajte i ovo Ilustracija Nesreća Užas u Njemačkoj: Autobus se prevrnuo, ozlijeđeno je 27 učenika Olaf Scholz, njemački kancelar Već godinama se time bavi Njemački kancelar Scholz ozlijedio se tijekom omiljene aktivnosti! Ima modrice na licu, otkazao sve sastanke

Ali situacija se mijenja godinu dana nakon vrhunca izbjegličke krize u Europi. Iako joj je rejting još uvijek jak i samo nekolicina smatra kako se neće ponovno kandidirati za kancelarku na sljedećim izborima, njezin liberalan stav prema izbjeglicama otvara prostor za to da joj se netko iz stranke suprotstavi.

Upravo to, procjenjuju komentatori, događa se od strane 36-godišnjeg zamjenika ministra financija iz njezine stranke, Jensa Spahna koji sam sebe naziva 'burkofobom' te poziva muslimanske muškarce da budu manje ukočeni kada je riječ o tuširanju bez odjeće u javnim teretanama. Također kritizira krizu vođenja od strane vrha stranke, izbjegavajući imenovati osobu koju krivi za to.

Sudeći prema nekim komentatorima njemačkih medija, on je 'kancelar na čekanju'.

'Njemačka nije prava zemlja za one koji žene žele pokrivati burkama'

Braneći djelomičnu zabranu potpunog prekrivanja lica koju Vlada želi nametnuti nakon prijedloga on kaže: 'Njemačka možda nije prava zemlja za one koji svoje žene žele držati prekrivene burkama ili nikabom, posebno sada kada smo postali toliko tražena destinacija za mnoge. Moramo poslati neke snažne signale oko toga što je prihvatljivo, a što nije'.

'Nijemci žele pomoći izbjeglicama, ali to žele učiniti na pravilan način', rekao je.

Ovaj 36-godišnjak koji je otvoreno priznao homoseksualnost, možda i ne izgleda kao najizgledniji kandidat koji bi vodio konzervativnu pobunu unutar Merkeličinog CDU-a.

'Politički put poput mog zasigurno bi bio mnogo teži prije 10 godina', rekao je. Kada se prvo kandidirao u većinom katoličkoj pokrajini, mnogi su vodili kampanju protiv njega.

'Dominantna kultura i životni stil u Njemačkoj postala je mnogo liberalnija u posljednjih deset godina, bilo da gledate homoseksualce ili imigraciju. Ali moj najveći strah je da je ta nova otvorenost pod pritiskom – od vrlo konzervativnog oblika islama i desničarskog protivljenja imigraciji – i da ćemo se morati snažno boriti da bismo je zadržali', kaže Spahn. Kada kritizira kulturološke norme arapskog svijeta, namjerno koristi riječ 'zadrtost'.

S borbenosti koja može graničiti s arogancijom, Spahn je isprva bio poznat kao glasnogovornik za pitanja zdravstvene politike stranke, koji je stalno pozivao na reforme mirovinskog sustava i reguliranja zaštite podataka. Nakon izbora 2013. dobio je poziciju zamjenika ministra.

'Podcijenili smo snagu društvenih mreža u mijenjanju migracijskog pokreta'

Dolazeći iz stranke koja se nikada nije otvoreno pobunila protiv svojeg lidera, Spahn još uvijek oprezno koristi fraze prilikom kritiziranja Vlade. Osim toga, otvoreno govori da se nada da će se Merkel ponovno kandidirati na izborima sljedeće godine te insistira na tome da nije pogriješila kada je rekla da će Njemačka primiti izbjeglice. 'Ta je odluka bila ispravna i logična. Ali trebali smo biti brži u izjašnjavanju da je to izvanredna situacija. Svi smo podcijenili snagu mobitela i društvenih medija i koliko bi oni mogli promijeniti migracijski pokret. Zasigurno nije pogrešno da nitko u Njemačkoj nije predvidio razmjere do kojih druge države nisu bile pripremljene za pomoć s izbjegličkom krizom', rekao je.

'Veoma je važno da njemačka Vlada jasno da do znanja da smo vratili kontrolu koju smo izgubili u rujnu i listopadu prošle godine, kada smo je očito izgubili zbog iregularnih imigracija na grčko-turskoj granici. I veoma je važno da damo do znanja da smo svjesni velikog izazova integracije. Integracija nije samo dvotjedni tečaj jezika', jasan je Spahn.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene