Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sumnja u terorizam

Čekićem i nožem napao turiste usred Pariza: Jedna osoba je poginula, još dvije su ozlijeđene

U napadu na turiste u središtu Pariza jedna je osoba poginula, a dvije su ozlijeđene.

Osumnjičeni islamist ubio je njemačkog turista nožem u Parizu u blizini Eiffelovog tornja u subotu navečer, potvrdio je ministar unutarnjih poslova Gerald Darmanin na društvenoj mreži X.

U napadu su ozlijeđene još dvije osobe, a policija je privela osumnjičenog počinitelja, dodao je. Prilikom obilaska mjesta zločina, Darmanin je rekao da je počinitelj domaćoj obavještajnoj službi poznat po radikalnom islamizmu i "velikim mentalnim poremećajima", prenosi televizijski kanal BFMTV.

Pritvoreni muškarac navodno je već bio osuđen na četiri godine zatvora 2016. nakon neuspjelog plana napada.

Francuska premijerka Elisabeth Borne napisala je na X:-u "Nećemo pokleknuti pred terorizmom. Nikada".

Pročitajte i ovo Božićni ukrasi - 2 Opasna zabava Izdano važno upozorenje građanima u vrijeme blagdana: "Sve može nestati u trenu"

AFP je, pozivajući se na izvore, objavio da je osumnjičenik uzviknuo "Allahu Akbar", no Reuters to nije mogao potvrditi. 

Državno tužiteljstvo za borbu protiv terorizma najavilo je da će istražiti napad. Protuteroristička jedinica je priopćila da je otvorila istragu o napadu.

"Policija je vrlo brzo neutralizirala napadača. Pokušali smo spasiti život ovog čovjeka. (...) Ljudi koji su napadnuti bili su turisti", rekao je liječnik Patrick Pelloux za BFM TV.

Darmanin je naveo da je navodni počinitelj nakon uhićenja rekao da više ne može gledati kako muslimani umiru i u Afganistanu i u Palestini. Vjeruje da je Francuska suučesnik u izraelskom ratu u Pojasu Gaze i želio je umrijeti kao mučenik.

Le Parisien je izvijestio da je osumnjičeni počinitelj navodno prisegnuo na vjernost terorističkoj organizaciji Islamskoj državi.

Društvenim mrežama proširio se video navodnog uhićenja napadača.

Pročitajte i ovo Tomislav Horvatinčić - 1 Premještaj Horvatinčić ide u novi zatvor: Kaznu će od sada služiti na istom mjestu gdje su bili drugi poznati Hrvati

BFM je, pozivajući se na priopćenje policije, objavio da je muškarac koji je poginuo bio Nijemac i da je napadačevo oružje bio čekić.

Napadač je 25-godišnji državljanin Francuske koji je zbog planiranja napada već proveo četiri godine u zatvoru. Njemački par napao je nožem, a zatim je čekićem ozlijedio dvije osobe. Na kraju ga je elektrošokerom savladala policija.

Napadnuti turist pogođen je u leđa i rame i pretrpio je srčani zastoj, izvijestio je francuski list Le Parisien pozivajući se na policiju. 

Incident koji se dogodio u subotu navečer u središtu Pariza dogodio se manje od osam mjeseci prije no što će glavni grad Francuske biti domaćin Olimpijskih igara te bi to moglo izazvati pitanja o sigurnosti na globalnom sportskom događaju.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene