Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jedan od vođa vehabija

Zove mladiće iz BiH da se bore za okrutne džihadiste IS-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vođa jedne od dvije najveće zajednice pripadnika radikalnog islama u Bosni i Hercegovini Bilal Bosnić pozvao je u otvorenom pismu mladiće iz te zemlje da se pridruže oružanim skupinama terorističke organizacije Islamske države (IS) i tako se uključe u džihad kojega ta organizacija vodi na teroritoriju Iraka i Sirije čineći pri tom zločine bez presedana, prenosi u utorak sarajevski "Dnevni avaz".

Bosnić je poziv mladim muslimanima iz BiH da se pridruže IS-u uputio otvorenim pismom. Na posljednjem predavanju što ga je održao pred svojim sljedbenicima s područja Cazinske krajine u sjeverozapadnoj Bosni Bosnić je, među ostalim, kazao kako "istina i Islamska država opstaju".

Pročitajte i ovo Milorad Dodik Rizik na Balkanu Američki obavještajci strahuju zbog Dodika: "Njegovi potezi mogu dovesti do nasilnih sukoba, mirovne snage bile bi nadvladane" Bolovanje, Ilustracija - 2 problemi za poslodavce u BiH Susjedi muku muče s bolovanjima, neki su razlozi nevjerojatni: "Muškarac je na bolovanju jer čuva trudnoću..."

"To nije rekao Bilal, rekli su oni koji su je (IS) utemljili i koji su za tu stvar dali svoje živote i svoje kosti. Ta stvar opstaje i pored tolikih napada onih koji su zbunjeni i onih koji nisu zbunjeni nego se bore protiv istine", kazao je Bosnić kako ga citira "Avaz".

ZASTRAŠUJUĆA poruka džihadista Amerikancima

Nakon što su ga novinari tog lista kontaktirali kako bi im pojasnio zbog čega daje potporu terorističkoj organizaciji kakva je IS, Bosnić je ustvrdio kako on to zapravo nije rekao a da je sve rezultat različitih interpretacija njegova istupa.

Činjenica je ipak kako je i sama vehabijska zajednica u BiH podijeljena kada je riječ o odnosu prema IS-u.

Nusret Imamović, vođa druge najveće zajednice koja okuplja vehabije u Gornjoj Maoči kod Brčkog, otišao je kao dragovoljac u Siriju no tamo se, prema dostupnim informacijama, bori u redovima organizacije Džabat al-Nusra koja se ograđuje od IS-a.

Džabat al-Nusra smatra se bliskom Al-Kaidi no obje te organizacije protive se onome što IS trenutačno radi u Iraku i Siriji provodeći masovna ubojstva, pljačke i protjerivanja stanovništva koje ne smatraju lojalnim.

Vlasti u BiH nemaju nikakvih preciznih podataka o tome koliko se građana te zemlje trenutačno bori u kriznim žarištima kakvo je sirijsko. Iako je većina medija u BiH objavila kako je u Siriji kao islamski dragovoljac nedavno poginuo Emrah Fojnica (23), ta informacija do danas nije dobila službenu potvrdu.

"Oslobođenje" prenosi kako policijske agencije u BiH procjenuju da je u Siriji do sada ratovalo pedesetak mladića iz BiH od čega su se 32 navodno već vratila u zemlju.

Parlament BiH je u lipnju donio zakon kojim se sudjelovanje građana BiH u oružanim sukobima u inozemstvu pa čak i poticaje na takve aktivnosti tretira kao kazneno djelo za što je moguće dobiti do deset godina zatvora.

Za sada po tom zakonu nitko nije procesuiran. (Hina/D.B.)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene