Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pomoću bizarnih kratera

Napokon riješen misterij Bermudskog trokuta?!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čini se da su razlozi nastanka kratera u Sibiru i Bermudskog trokuta isti.

Misteriozni krateri koji su se ranije ove godine počeli pojavljivati u Sibiru potaknuli su brojne teorije o njihovom podrijetlu. Znanstvenici sada vjeruju da su ih uzrokovale podzemne eksplozije plina, a ovo objašnjenje moglo bi objasniti i nestanak brodova i zrakoplova u kontroverznom području poznatom kao Bermudski trokut, piše Daily Mail.

Pročitajte i ovo Napad na regiju Harkiv Na obrazovnu ustanovu Ruski napad na granici s Ukrajinom: Četiri osobe prevezene u bolnicu, ima i mrtvih Eksplozija plina u Varaždinu Strava u autoservisu FOTO Detalji eksplozije u Varaždinu: Tri osobe završile u bolnici, opečen i učenik (15), bio je na praksi

Za tri goleme sibirske rupe tvrdilo se da su ljudska podvala, posljedica pada meteorita, ali i zalutalih raketa. No, nakon sondiranja najvećeg kratera znanstvenici su priopćili kako su uzrok najvjerojatnije podzemne eksplozije plina.

'Zagrijavanje iznad površine zbog neobično toplih klimatskih uvjeta i odozdo zbog geoloških linija razdvajanja, dovelo je do ogromnog ispuštanja plinskih hidrata. To su oblici vode nalik ledu koji sadrže molekule plina, poglavito metana.', objasnili su stručnjaci.

Najveći misteriji: 5 mjesta na koja nikada ne biste trebali otići

Osobađanje hidrata plina bio je glavni element nastanka kratera, smatraju znanstvenici. Ti hidrati osim u regijama poput Sibira, u nekim dijelovima svijeta postoje na dnu oceana.

Bermudski trokut nalazi se između Bermuda, Floride i Portorika u Atlantskom oceanu, a i on bi mogao biti posljedica reakcija hidrata plina, tvrdi ruski znanstvenik Igor Yeltsov. Hidrati se u jednom trenutku počinju aktivno raspadati, prilikom čega se metanski led pretvara u plin. To nalikuje nuklearnoj reakciji i proizvode se ogromne količine plina.

Je li misterij oko nastanka sibirskih kratera napokon riješen?

Posljedica je zagrijavanje oceana, a brodovi počinju tonuti u vodu s ogromnim udjelom plina. I zrak na tom području postaje prezasićen metanom zbog čega atmosfera postaje izuzetno turbulenta što dovodi do pada zrakoplova.

U izvješću o tvrdnjama, sibirski krateri nazivaju se dalekim rođacima Bermudskog trokuta.

Inače, Državni ured za oceane i atmosferu američke vlade za nesreće na području Bermudskog trokuta krivi loše vrijeme i navigaciju. Tvrde da se broj nestalih vozila na tom području ne razlikuje od ostatka svijeta. Teoriju da je misteriozna nadnaravna sila kriva za nesreće brodova i zrakoplova nazivaju mitom.
 
DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene