Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poginuo predsjednik

Jaroslaw Kaczynski identificirao tijelo svoga brata i njegove supruge

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jaroslaw Kaczynski identificirao je tijela svoga mlađeg brata blizanca Lecha, poljskog predsjednika, i njegove supruge Marije, koji su poginuli u zrakoplovnoj nesreći pokraj Smolenska u Rusiji.

Jaroslaw Kaczynski identificirao je tijela svoga brata i njegove supruge na mjestu nesreće’, izjavio je parlamentarac Maks Kraczkowski. Po vijesti poljske agencije PAP, Jaroslaw Kaczynski se odmah nakon identifikacije, u noći sa subote na nedjelju, vratio u domovinu. Tijelo pokojnog predsjednika također će izravno biti prevezeno u Varšavu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Poznat po tradicionalnim stavovima Lech Kaczynski - od dječje zvijezde do predsjednika Slika nije dostupna Kaczynski do kraja tjedna imenuje Tuska premijerom

>> Pronađena tijela svih žrtava i predsjednika Kaczynskog

Tijela svih ostalih žrtava nesreće su također pronađena i posebnim helikopterima prevezna u Moskvu, gdje će uskoro doputovati obitelji žrtava radi identifikacije. U Varšavi su deseci tisuća ljudi cijele noći dolazili pred predsjedničku palaču i ostavljali svijeće i cvijeće. Mnogi su pjevali i molili se, a crkve su ostale otvorene cijele noći.

>> Poljska: Predsjednik parlamenta preuzima dužnost predsjednika

Ruski ministar prometa Igor Levitin je u međuvremenu optužio poljske pilote Tupoljeva TU-154 da su postupali samovoljno. Vidljivost na mjestu nesreće iznosila je tek 400 metara dok je propisana vidljivost za slijetanje 1.000 metara, rekao je i dodao da su piloti ignorirali zahtjeve kontrole leta da ne slijeću u Smolensk. Levitin je rekao da su nađene crne kutije s podacima o letu koje će u Moskvi ispitati ruski i poljski stručnjaci.

>> Lech Kaczynski - od dječje zvijezde do predsjednika

Ruski premijer Vladimir Putin sastao se s poljskim kolegom Donaldom Tuskom s kojim je na mjesto zrakoplovne nesreće položio cvijeće. Putin je obećao brzu istragu uzroka pada zrakoplova. 'U okviru vladine komisije, koja je osnovana vladinim dekretom, moramo učiniti sve da u najkraćem roku možemo pronaći uzrok ove tragedije. Drugo, moramo učiniti sve što možemo kako bi pomogli obiteljima poginulih kada dođu u Moskvu identificirati svoje bližnje. Moramo im pomoći u ovoj teškoj situaciji', rekao je Putin istražiteljima nakon što je obišao područje na kojem je pao zrakoplov.

Sedmodnevna žalost

Dan nakon nesreće, narod je i dalje u šoku. Suze nije skrivao ni poljski premijer Tusk, kojeg je tješio ruski kolega Putin. Pred predsjedničkom palačom još jučer su se počele okupljati tisuće građana. Položili su mnoštvo cvijeća i svijeća. Zazvonilo je i legendarno Zygmundovo zvono u Krakovu, koje se oglašava se samo u posebnim trenucima u poljskoj povijesti. Proglašena je sedmodnevna žalost. (I.D. / Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene