Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uskoro novi izbori

Poljska: Predsjednik parlamenta preuzima dužnost predsjednika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dužnost predsjednika države u Poljskoj će sada preuzeti Bronislaw Komorowski.

Predsjednik donjeg doma poljskog parlamenta Bronislaw Komorowski će, u skladu s poljskim ustavom, preuzeti dužnost predsjednika države, nakon pogibije predsjednika Lecha Kaczynskog u zrakoplovnoj nesreći koja se dogodila u Rusiji.

Pročitajte i ovo Ilustracija Prijeratno doba Rat je stvarna prijetnja, a Europa nije spremna, upozorava Poljska: "Doslovno svaki scenarij je moguć" Andrzej Duda Konzervativna ideologija Poljski predsjednik blokirao zakon i ugrozio živote i zdravlje žena i djevojaka

'Predsjednik donjeg doma parlamenta Komorowski na je putu iz Gdanjska prema Varšavi', izvijestili su vladini izvori. Glasnogovornik vlade Pawel Gras kazao je novinarima kako će se u Varšavi održati hitan sastanak vlade.

>> Poginuo poljski predsjednik Lech Kaczynski i cijeli vojni vrh

Gras je također izvijestio kako će se u Poljskoj, nakon pogibije predsjednika Kaczynskog održati prijevremeni predsjednički izbori. 'U skladu s poljskim ustavom, morat ćemo održati prijevremene predsjedničke izbore u zemlji. Za sada će, automatizmom, dužnost predsjednika države obavljati predsjednik donjeg doma parlamenta Bronislaw Komorowski.' Datum održavanja izbora mora se najaviti u roku od dva tjedna, a izbori se moraju održati u roku od dva mjeseca od objave datuma.

Proglašeno tjedan dana žalosti

Privremeni predsjednik države Komorowski proglasio je tjedan dana nacionalne žalosti.

'Potpisao sam odluku o tjedan dana nacionalne žalosti', izjavio je novinarima Komorowski, predsjednik Sejma kojega je ustav automatski stavio u dužnost privremenog predsjednika države.

Premijer Donald Tusk, koji je navodno zaplakao kad je čuo za nesreću, u kratkom je obraćanju novinarima rekao da je ovo 'najveće tragedija u poljskoj poslijeratnoj povijesti' i najavio odlazak na mjesto nesreće, pokraj Smolenska u Rusiji.

Poljaci pale svijeće i polažu cvijeće

U Poljskoj su se oglasila crkvena zvona, a ljudi se počeli okupljati ispred predsjedničke palače u Varšavi gdje polažu cvijeće i pale svijeće. Zazvonilo je i legendarno Žigmundovo zvono u Krakovu, koje se oglašava samo u posebnim trenucima u poljskoj povijesti.

Komorowski najavio skoru objavu datuma predsjedničkih izbora

Bronislaw Komorowski je izjavio da će datum poljskih predsjedničkih izbora objaviti nakon razgovora sa svim političkim strankama. 'Moja je dužnost objaviti datum predsjedničkih izbora u roku od 14 dana, a izbori se moraju održati u roku do 60 dana od te objave', rekao je Komorowski u obraćanju Poljacima putem televizije.

'Učinit ću to nakon konzultacija sa svim političkim skupinama (u parlamentu)', rekao je Komorwski koji je po snazi Ustava preuzeo predsjedničku dužnost. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene